Nyheter

2013-05-11

Gott om rariteter

Vitvingad tärna, dock inte årets individ.
Efter en lång vinter var det många som längtade extra mycket efter våren. Den kom igång ganska trögt men helt plötsligt var den här med besked. 
 
Vårens raritetssäsong startade inte helt oväntat med fjällgås och ägretthäger. Ägretten har blivit en regelbunden rastare på våren i landskapet även om de allra flesta fynd är från västeråsområdet. Kvismaren i Örebro hade en rastande ägrett som försvann nån dag före den sågs i Asköviken och det är väl inte helt otänkbart att det rör sig om samma individ. Ägretthägern försvann redan efter en dag men har sedan setts ytterligare vid nåt enstaka tillfälle. 
 
Den 28 april hade våren och värmen anlänt men få var inte beredda på vad som skulle dyka upp i Asköviken. På söndagsförmiddagen hörde Niclas Lignell en vadarfågel som ställde till det lite eftersom han bara hörde den först. När fågel väl landat och visat upp sig stod det klart att det rörde sig om en Större beckasinsnäppa. Det är en ny art för landskapet och landets 21 fynd. Uppskattningsvis var över 500 personer och tittade på fågeln innan den försvann 6 maj. De sista dagarna hade gräset växt ordentligt och fågeln blev väldigt svårsedd.  Många skådare som kom vittnade även om trevliga och hjälpsamma lokala skådare, fin lokal och bra anpassat för handikappade. Fortsätt så allihopa! Bra jobbat. 
 
Knappt hann beckasinsnäppan försvinna innan Sverige drabbades av ett skapligt inflöde av Vitvingad tärna (V.vt). Den 8 maj upptäcktes en v.vt i Asköviken, västerås. Den sågs bara 8-9 maj och var sedan spårlöst borta. Det blev askövikens tredje och landskapets 10e fynd. 
 
Samtidigt som många var i Asköviken och tittade på v.vt så befann sig andra slitvargar vid Frövisjön. Där i sjöns västra del upptäcktes på förmiddagen den 9 maj en Amerikansk bläsand. Det har bara setts 2 (möjligen 1) am.bläsand i västmanland och det hade gått 36 år sedan sist så var denna fågel väldigt efterlängtad. Att det var helgdag och fint väder gjorde att Frövisjön fick väldigt många besökare. Fågeln låg i sjöns nordvästra del och sällskapade med bläsänder. Den är i skrivande stund (12 maj) fortfarande kvar. 
Nu är vi inne i mitten av maj och det har noterats sjungande blåhakar och sträckande kustlabb. Den senare ses är knappt årsviss här. 
Vad mer finns att upptäcka där ute? Fältpiplärka, korttålärka, biätare, blåkråka? Ingen vet men det enda sättet att finna svaret är att ge sig ut och leta ordentligt.
 
Lycka till och ha en fortsatt god skådarsäsong. 
Amerikansk bläsand, hane till höger.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com