Nyheter

2013-01-31

Sverigerekord i år för havsörnar vid Ängsö

Foto: Jörgen Lindberg

När Robert Ekberg var ute vid Dyvikskvarn i tisdags för att spana efter havsörn blev det rekordnotering. Han var ute på isen mellan 12 och 14 och räknade vid tre tillfällen och vid varje tillfälle fick han ihop till 51 havsörnar. Flertalet satt på isen och några i trädtopparna på Hallingen-Tallgås-Fagerön.

När Robert står i tittar i sin tub får han plötsligen syn på Bosse Eriksson som kom knallande på isen. Han hade varit på södra Fagerön och det visade sig att även han hade räknat ihop till 51 örnar.

Fiskaren Vidlund hade varit ute och vittjat sina nät både på för- och eftermiddagen och lämnat efter sig härlig spis för örnarna.

 

Hade Bosse och Robert sett samma örnar? Förmodligen har Bosse sett några som ej varit synliga för Robert från Dyvikskvarn och vice versa. Med ett sådant resonamang kanske det var uppåt 60 havsörna på isen utanför Ängsö i tisdag.

 

Vill du åka till Ängsö och pröva örnlyckan, så åk förbi slottet, håll sen höger och parkera på P. En upptrampad stig leder till vattnet. Man kan spana från berget eller från isen. Tub måste du ha och isdubbar rekommenderas om du ska ge dig ut på isen.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com