Nyheter

2014-04-03

Dubbla rariteter på VOF-utflykt

Foto: Zsombor K

VOF hade i slutet av mars en utflykt till ett område med vitryggig hackspett. Vi var över 15 personer som deltog. Vädret var gynnsamt och ingen hade svårt att röra sig i skogen och lyssna efter hackspettarna. Det tog ett par timmar men till slut kunde den långa trumningen från en vitryggig hackspett höras. Deltagarna var på lite olika håll och medan några kunde se fågeln så nöjde sig andra med att höra den. Det var blandade åldrar på deltagarna där vissa var födda långt efter vitryggen försvann och vissa som upplevt många möten med denna fågel under 50,60,70-talet. 

 

När frukosten var uppäten och deltagarna sett sig nöjda på hackspettar så valde över hälften att dra vidare mot Gräsö i Uppland. Där hade en svartstrupig järnsparv upptäckts på en fågelmatning bara ett par dagar innan. Det var landets 5e fynd och således en blytung raritet. Färden till Gräsö började med en kort väntan på färjan. Under tiden spanade gruppen havsörn, skrakar, svanar, sothöna och enstaka trutar.  
Väl framme på plats mötte vi en mindre skara personer som tittade på järnsparven. Dagen före hade det varit hundratals skådare på plats. Denna eftermiddag enstaka besökare som kom och gick. Efter en väntan på 45 minuter dök den upp i buskarna. Den åt frön från marken och tryckte hårt i busken. Det är verkligen en lite fågel som gärna sitter dold. Alla fick se den under flera tillfällen innan vi delade på oss och åkte vidare. Några åkte vidare ut mot östra delen av ön och tittade på alfågel medans dom flesta reste vidare hemåt. 

 

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com