Nyheter

2014-06-30

Pilgrimsfalksungar på silon i Köping

Fotograf Ulf Eriksson

Årets utsättning av pilgrimsfalksungar skedde på silon i Norsa, Köping torsdag 26 juni. Tre falkungar som är drygt en månad gamla, kom från Nordens Ark och placerades i en bolåda. Där matas de av medlemmar i Hedströmsdalens Ornitologiska Förening, som tillsammans med VOF är ansvariga för projektet.

Efter en vecka i bolådan öppnas den och falkungarna kan börja öva sin flygförmåga för att så småningom börja jaga byten. Matningen kommer att pågå fram till mitten av augusti med successiv avtrappning så att ungarna blir stimulerade att söka egen mat. 

 

Silon i Köping är norra Europas högsta silo med sina dryga 90 meter och en utmärkt plats. Även om pilgrimsfalkarnas favoritmiljö är branta klippstup så kan de häcka både i träd och på byggnader. Det är viktigt att själva boplatsen är skyddad från direkt störning. Öppen mark omkring häckplatsen är också viktigt. Pilgrimsfalken är specialist på att jaga och fånga fåglar i luften men har inte specialiserat sig på någon speciell bytesart utan tar det som bjuds och är lättast att slå. 

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com