Nyheter

2014-12-18

Vittrut i Västerås

Vittrut 1K på Färjekajen i Västerås. Foto Zsombor Károlyi

Onsdag 17 dec upptäckte Zsombor Károlyi en vittrut bland alla gråtrutar och måsar på Färjekajen i Västerås.

 

Tillägg till artikeln: Den 5/1 2015 hittades ytterligare ett exemplar. Om det inte var nog så sågs sammanlagt 3 exemplar på västeråsfjärden den 9/1. En kaspiskt trut hittades samtidigt som den 3e vittruten.  

 

Vittruten, Larus hyperboreus, påträffades senast 2007 i Västmanland och då var det en 4K i Köpings hamn.

 

Den har tidigare endast observerats 21 gånger i Västmanland enligt Thomas Petersson. Senast den påträffades var 2003, 2005, 2006, 2007. Flertalet fynd är gjorda vintertid och i anslutning till Mälaren.

 

Film på truten finns på Youtube , filmat av Jesper Andersson  

 

Vittruten är en stor och kraftig måsfågel, cirka 62-68 centimeter lång, med ett vingspann på 138 till 158 centimeter, vilket innebär att vittruten är längre, men mer kortvingad än havstruten. Den är mycket ljus i alla fjäderdräkter, utan svarta inslag i vingar eller stjärt och den har ljusrosa ben. När den simmar på vattnet ser den i det närmaste tjurnackad ut och i flykten ser den framtung ut med sin runda buk och långa hals. Den anlägger adult fjäderdräkt under sitt fjärde levnadsår.

 

Juvenil fågel förekommer i en mörk och en ljus fas. Den mörka har en ljust gråbeige finvattrad fjäderdräkt utan några mörka partier på vingar eller stjärt. Den ljusa fasen är i det närmaste helvit med bara antydan av ljus vattring. Båda faser har en svart näbbspets som kontrasterar mot den ljusrosa näbbroten, samt en mörk iris. Andra vintern är den grovt gråfläckig, har ljus iris och näbben har fått en liten vit fläck längst ut på näbbspetsen. Tredje vintern anlägger den sin ljusgrå ovansida och den får gul näbb, fast fortfarande med en svart och vit näbbspets. Dess huvud och hals är gråvattrat.

 

Adulta fåglar är sommartid ljusgrå ovantill, med en tjock gul näbb och i övrigt helt vit fjäderdräkt. Den har ett ljust öga med gul iris och oftast gul, ibland röd, orbitalring. Vintertid är de gråvattrade på huvud och hals.

Vittruten häckar i arktiska områden i norra Ryssland, på öar i norra Sibirien, på Island, i Alaska, Kanada, på Grönland och på Midwayöarna i Stilla havet. Europeiska vittrutar är till stor del en partiell flyttfågel som övervintrar i vattnen i anslutning till häckningskolonierna.

Vittruten övervintrar årligen sparsamt i Sverige. Den har observerats i Sverige under alla årets tolv månader och vid minst ett tillfälle i alla landskap utom Härjedalen. (Källa Wikipedia)

 

 

 

Det krävs ett vaket öga när man skådar trut. Det är lätt att svepa förbi de ovanligare arterna.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com