Nyheter

2015-05-13

Norsa 6:a i Fågeltornskampen

Tornet på Billingen
Med 98 arter och en sjätteplats i sverigelistan klev Norsa åter högst upp på Västmanlandslistan i årets Fågeltornskamp.  Därnäst placerade sig Billingen med 87 arter.

 

Från Billingen kommenterar Daniel Hedenbo:  ”Väldigt solig och fin dag med väldigt lite vind. Bra fart på fågel inledningsvis även om det tog ett tag för att få in en del vanliga arter. Kl 7 var vi redan uppe i cirka 70 arter. Sedan gick det mycket segare men via en spurt på slutet kom vi upp i 87 arter (kommunrekord med 12 arter!). Ovanligt mycket simänder (även om kricka uteblev), lite vadare jämfört med tidigare år och gott om rovfågel.

Väldigt trevlig tävling och kommer definitivt ställa upp igen om det inte alls är säkert att det blir samma torn då på grund av trolig flytt.”

 

I Västmanland deltog 6 torn. Resultat:

 

Arter  Torn

98      Norsa,Köping

87      Billingen, Hallstahammar

74      Asköviken, Västerås

72      Linnékulle, Strömsholm

69      Högbyladan, Gnien

64      Backgården, Fagersta

 

Det var 75 torn som deltog i hela Sverige, 15 fler än förra året. Men likväl vann Finland åter igen med tornet Parhalahti i Pyhäjoki, som fick ihop hela 111 arter. Två torn i Sverige nådde upp till 106 arter, Stockviken på sydöstra Gotland och Södra Lundtornet, Ottenby, södra Öland.

Vill du se hur det gick  hela Sverige läs mer på http://birdlife.se/