Nyheter

2016-01-16

CX tillfångatagen i Marocko

CX står på vattentornet och spanar ut över västerås

 På bloggen moroccanbirds skrevs i januari ett inlägg som handlar om att en ringmärkt pilgrimsfalk hade blivit fångad utanför Casablanca i Marocco den 18 december. 

Lokala fågelskådare fick efter ""en förhandling"" ta fågeln och därefter släppte dom den fri.

 

Det visade sig att fågeln vara Västerås välkända hane CX som föddes upp på vattentornet och som sedan 2015 genoförde en lyckad häckning i lådan på Lantmännens silo i Västerås.   

 

Zsombor sammanfattar CX`s liv;  

 

"Förra året skedde en historisk häckning av pilgrimsfalkar i Västerås, den första i området på över 60 år. Hanen (ringmärkt CX) var en av över 20 unga falkar som fötts upp och släppts ut i Västerås genom hacking-metoden i samarbete med Nordens Ark. CX har sedan 2013 återvänt till Västerås och inledde ett häckningsförsök 2014 med en omärkt hona. Honan var förmodligen för ung (2K) och häckningen misslyckades. 2015 dök en ny hona upp och man kunde konstatera en lyckad häckning med tre ungar. De ringmärktes 29 juni.

Idag är skådare i Västerås glada att honan (ringmärkt BH i Småland) stannat kvar i stan över vintern och lever på bland annat duvor och änder. Hanen CX observerades senast någon gång i oktober, och vi väntar med spänning på att han ska återkomma till nästa säsong.”

 

Nu återstår att se om CX överlever och återkommer till Västerås i vår. I projektet har vi tidigare fått återkoppling på en falk som dött i Finland samt en fågel som avlästes utanför Gävle. Att CX hade tagit sig så långt söderut som Marocco hade nog få trott.   

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com