Nyheter

2016-01-11

Vattenrallen och hägrarna var på plats

Tio personer trotsade kylan i lördags för att få möjlighet att återknyta bekantskapen med bland andra vattenrallen och hägrarna vid Råstasjön i Solna. Johan Karlsson ledde utflykten och berättar här:

 

"Vi började som vanligt med att besöka matningen i nordvästra hörnet av sjön. Drygt 30 koltrastar och ett rådjur var det första som mötte oss där. Bofink, grönfink, grönsiska och rödhake var andra arter som snart kunde ses och givetvis också talgoxe, blåmes och gulsparv. En gärdsmyg hördes från riset och en ekorre och några skator hoppade försiktigt omkring i utkanten av matningen. Den mest svårjobbade arten var nötväckan som till slut dök upp.

 

Nu började kylan göra sig påmind och vad kunde vara bättre än en rask promenad för att få upp värmen. Vi gick efter sjöns norra strand mot mitten av sjön där vattenrallen övervintrar. Ganska snabbt tittade den fram och lät sig väl smaka av leverpastejen som bjöds.
Plötsligt stämde en rödhake upp i sång vilket gav oss vårkänslor och värmde oss i vinterkylan.

På grund av kylan blev det inte långa stopp under dagen, så vi gick snabbt vidare till utloppet i östra delen av sjön, där en sothöna, 11 knölsvanar, 2 rörhönor, några kanadagäss och ett 50-tal gräsänder höll till. Viggarna som rapporterats tidigare i veckan syntes tyvärr inte till.

 

Sista stoppet vid Råstasjön var vaken i sjöns sydvästra hörn där 58 hägrar stod och väntade på att få något gott att äta. Att ha en inbiten pimpelfiskare i sällskapet var nyttigt idag, då det blev lite fart på dem när de serverades abborre. Utöver hägrarna så fanns där också ett 10-tal sothöns, några björktrastar, kanadagäss, gräsänder och en rörhöna.

 

Nu åkte vi vidare mot Lötsjön som ligger i Sundbybergs kommun. En sjö med mer parkliknande karaktär. Här brukar det övervintra en hel del gäss och änder. I år var det dock inget utöver det vanliga så visiten blev ganska kort. Vi årskryssade grågås, passade på att gå på toaletten och började kolla artportalen för någon rolig lokal att avsluta exkursionen på. Valet föll på 30-meterskärret där en flock vinterhämpling hängde ihop med en ännu större flock gråsiskor som dessutom hade en snösiska med sig.


Väl på plats blev vi varmt mottagna och guidade till en bra obsplats av lokala skådare som hade full bevakning på platsen. Flocken var lätt att hitta, nu skulle bara vinterhämplingarna och snösiskan identifieras och alla deltagare skulle se dem. Vi delade tubkikare och hjälptes åt att spana. Snösiskan var lättast att upptäcka i flykten då den vita övergumpen verkligen lyste mitt i flocken. Men vi ville gärna se den sittande också vilket krävde en del slit, men till slut hade alla sett den ordentligt. Årskryss för alla deltagare och kryss för flera.
Ett riktigt värdigt sätt att avsluta en exkursion på. Vid parkeringen lyckades vi hitta en räv och en varfågel också. "

Hägrar på Råstasjön. Foto: Marjatta Ericsson

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com