Nyheter

2017-10-22

Fågeltipset från kulturnatten

Ett problem med oss fågelintresserade är att vi tidvis tenderar att prioritera fåglar framför andra åtaganden. September och oktober är en sådan tid och därför har det dröjt över en månad innan vi rättat fågeltipset från kulturnatten.

 

Nu har vi i alla fall korat en vinnare, men först några ord om frågorna.

Svåraste frågan var fråga fyra som var en ormvråk. Många hade gissat på havsörn. Vi är inte förvånade över att just den frågan var svår. Rovfåglar är svåra och för den oinvigde ser de nog ganska lika ut.

 

En annan fråga som var svår var fråga ett som föreställde en ringduva. Att den var svår förvånade oss faktiskt. Ringduvan är vår största duva och numera är den väldigt vanlig även i närheten av oss människor så vi trodde att den skulle vara mer bekant även för oinvigda. Den vita halsfläcken som syntes på bilden är en säker karaktär.


En sista svår fråga var skrattmåsen på fråga 10. Den förvånade oss inte heller, för många är alla måsar fiskmåsar, men skrattmåsen med sitt chokladbruna huvud sticker ut och har man väl lärt sig det så brukar det inte vara något problem att hålla koll på den. Ramsan Skrattmåsen är go och glad, han har doppat huvudet i choklad brukar i alla fall hjälpa barn att minnas det. 

 

Lättaste frågorna var nummer 1 Kråka och 2 Steglits. De kände alla igen.
Att steglitsen var så pass välkänd var en positiv överraskning, för det är ganska vanligt att folk hör av sig till oss och undrar vad de sett när steglitsen dyker upp hemma på en matning.

Nu till tävlingen.

25 personer lämnade in sina talonger och de flesta klarade merparten av frågorna. Några få fick alla rätt och den första rättade raden med 12 rätt hade Camilla Wegemo lämnat in.

 

Grattis Camilla, du kommer att få boken Mata Fåglar överlämnad av vår ordförande. 

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com