Nyheter

2017-06-14

Kungsfiskarinventering längs Hedströmmen

Foto: Zsombor Károlyi
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening bjuder in till sin årliga kungsfiskarinventering längs Hedströmmen.
 
Den 17:e juni är det dags
 
Du som vill spana norr om Nygårdsforsen upp mot Baggbron/Baggå anmäler dig till 
Annika Holmström på telefon nr: 0222-300 01/073-098 77 07
Vi i norr samlas på parkeringen vid Nyhammar klockan 07:00 lördag morgon.
Nyhammar ligger väster om väg 250 i höjd med Heds kyrka. (6617987 , 1497387)

Du som vill spana söder om Nygårdsforsen, ned mot Köpingsviken anmäler dig till
Kenneth Nordberg på telefonnr: 073-934 82 85 eller
Tina Nordberg på telefonnr: 070-303 16 10
Vi i söder samlas vid Skinngubben strax söder om E18-avfarten i Köping klockan 07:00 lördag morgon.

När vi talas vid på telefon kommer vi överens om ungefärlig postering. 

När vi återsamlas  för att glädjas åt våra obsar ses vi vid Kolsva folkets park, mittemot Malmabadet på Parkvägen (6608160,1502948)  kl: 12:30 där det bjuds på grillat i pitabröd, kaffe/tee med fika runt den fina grillplatsen.
 
Eftersom vi vill att förtäringen ska räcka till alla, anmäler du dig senast söndagen den 11/6. Då hinner vi fixa fika. Säg till om eventuell allergi eller matintolerans.
 
Tag med egen mugg till drycken.
 

Information om projekt HedströmmenHolkuppsättning för Knipa
I dagsläget är ett 25 tal holkar uppsatta, alla tillverkade av Lennart Andersson eller Leif Edberg. De flesta holkar sitter norr om Kolsva med sträckning upp mot Tomasbo. En del holk sitter också längs Valstaån.
Vid de trevliga holkuppsättningstillfällena jobbar vid 2 eller fler personer som med hjälp av stege, block och talja hissar upp en holk förberedd med träspån i lämpligt boträd. Antingen har vi promenerat från land med holken i famnen eller tagit oss med projektets egen lilla roddbåt till lämpligt växande träd. Holkuppsättning har skett under höst, vinter och tidig vår.

Eftersom vi har gott om bäver längs strömmen och denne gnagare verkar föredra lövträd till föda och bobygge har vi försökt att prioritera barrträd för holkuppsättning. I någon av våra holkar har vi också när vi undersökt dem för eventuell bosättning träffat på mården. Detta djur verkar även kunna sno åt sig ägg från våra skyddslingar.

Under maj månad består arbetet i att smyga runt och kontrollera redan uppsatta holkar på eventuella bosättningar och kanske med kamerans hjälp försöka räkna antal ägg. Knipan ligger på ägg i ungefär en månads tid och så fort de kläcks motar Knipan ut dem ur holken och ned i vattendraget. Vid årets koll har vi funnit två bosättningar av Kattuggla och  fem bosättningar av Knipa.
 
Kungsfiskare
Under förra årets uppskattade inventering iakttogs entast 2 individer av Kungsfiskare längs sträckningen Uttersberg och ned till Barkaröviken. Eventuellt  berodde det klena resultatet på att det ösregnade under inventeringens första timmar.

Under årets lite svala vår har vi  redan gjort några Kungsfiskarobservationer på ett antal platser utefter Hedströmmen och i Galtens närhet. I år har vi därför gott hopp om fler individer att räkna in under Kungsfiskarinventeringen.

Kontaktperson
Projektet bedrivs inom HOF och kontaktperson är Annika Holmström. Är du intresserad av mer information eller vill prova hjälpa till med någon del någon gång så ta kontakt med Annika på telefonnummer 0222-300 01 eller via mail.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com