Nyheter

2017-12-05

Mycket och intressant på Höstmötet

VOF:s Höstmöte hölls i år i Västerås där deltagarna hade nöjet att lyssna till ett antal intressanta föredrag.

 

Torbjörn Hegedüs, som sitter med i skötselrådet för Asköviken berättade om några av de utsatta arterna viken samt vad som händer när vallen är borta och det blir stora strandängar.

 

Från lokalklubben i Arboga fick vi höra att de är aktiva med bl a  ringmärkning av ungar i sina holkar för kattuggla, göktyta, trädkrypare, sparvuggla och strömstare. 

 

Ramnäs-Virsboklubben har renoverat sina plattfomar vid Högymaden och Lönnbrosjön. Där bjöd klubben in sina medlemmar till frukost ett antal gånger under våren. Vid Virsbosjön har en ny plattform byggts. 

 

Om Uggleveckan berättade Sören Larsson att 2017 var cirka 140 personer ute och lyssnade. Men det skulle kunna bli ännu fler 2018 om västeråsmodellen att dela upp kommunen i zoner provas på fler ställen. 

 

Kommunbiologen i Örebro Mats Rosenberg höll ett mycket engagerande föredrag om hur de skapat nya våtmarker i Oset.

 

Fenologipriset skulle ha delats ut, men tyvärr kunde vinnaren inte närvara. Även 2017 blev det Lars Karlsson, Västerås som vann.  Han fick ihop 10 poäng, tätt följd av Peter Josefsson 8 poäng.

 

Det handlar om att gissa vilket datum första observationen av 14 olika fågelarter kommer att göras i Västmanland. Gissar man rätt datum får man 3 poäng. Om ingen gissar rätt datum delas 1 poäng ut till den eller de som kom närmast.
Flest poäng när sista arten observerats vinner förutom äran, diplomet och den fina titeln årets fenologifena även ett presentkort på 300 kr på Naturbokandeln.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com