Nyheter

2017-06-05

Nilgås ny art för Västmanland

Foto: Johan Karlsson

Idag kring lunch upptäckte Per Jonsson från Köping en nilgås vid Norsa. Den larmades ut på det lokala larmet, men ryktet spreds snabbt vidare till BirdAlarm och andra lokala larm i grannkommuner och ganska snart började skådare strömma till.

 

Per åker till Norsa rätt regelbundet och spanar av vad denna mysiga lokal har att erbjuda i fågelväg. Så här berättar han om sin upptäckt av nilgåsen: " Idag, 5 juni, var det rätt lugnt i våtmarken och helt tomt på den vi kallar vadarstranden. Svepte med blicken över våtmarken och en bit in på land. Hajade plötsligt till när jag i det höga gräset såg att det låg en som jag antog stor fågel och visade ett litet färgfält. Fågeln tryckte sig ännu längre ner i gräset och tidvis syntes inte till. Jag avvaktade ändå för att få klarhet. Plötsligt reste den sig och jag fick ett adrenalinpåslag, det är ju för fasiken en nilgås!! Kollade en gång till på alla dräktdetaljer innan jag larmade ut. Toppen, det ÄR en nilgås! " 

 

Nilgås kommer ursprungligen från Afrika där den har ett stort utbredningsområde och det är i princip bara i öknar man inte hittar den.

I Europa förekommer den som parkfågel men har på flera ställen rymt och bildat frilevande populationer. Därför kategoriseras den trots sitt ursprung som parkfågel som spontan och är enligt club300:s regler kryssbar.

 

Det förekommer flera fynd varje år i Sverige. Men att den hittills inte setts i Västmanland kommer nog att dra till sig visst intresse bland skådare som gärna vill se så många arter som möjligt i varje landskap.

 

Det är den 336:e arten som hittats i Västmanland och nu hoppas vi att den stannar länge så att fler hinner se den.


Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com