Nyheter

2017-06-17

Pilgrimsfalksungar i Köping och Västerås

Foto: Anders Nylén

I onsdags kom 4 pilgrimsfalksungar från Nordens Ark till Köping och sattes in i hackinglådan på silon i Norsa. Alla fyra är honor. Webbkamera är uppsatt, så du kan titta här: http://falken.koping.net/ 

 

I torsdags ringmärkte Lars Leksen de  två 17 dagar gamla välmående pilgrimsfalkungarna i Västerås. En hona E7, och en hane E6. Falkföräldrarna flög i cirklar och skrek hela tiden, men  återvände till ungarna i lådan 10 min efter att ringmärkarna åkt ner. Lars hittade 2 rötägg i lådan och han tror det beror på att pappan är så ung. Honor av pilgrimsfalk blir i medeltal könsmogna vid två års ålder och hanen vid 3 år.

 

Falkhonan BH häckade med hanen CX i Västerås för två år sedan. Han blev ju fångad av en falkenerare i Marocko i december 2015 men släpptes. Han har dock inte setts sedan dess. Hanen AY dök upp i Västerås förra våren och har sedan hållit ihop med BH. 

 

 

Information för allmänheten den 8-9/7

 

 

Lördagen den 8 juli och söndagen den 9 juli mellan 08 och 11.00 kommer vi ha bemanning med tubkikarförsedda guider vid Lantmännen silon (verksgatan) i östra hamnen. Alla intresserade är varmt välkomna att delta. Tiden är vald med tanke på att ungarna beräknas börja flyga då.  

 

Hackinglådan på Norsasilon

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com