Nyheter

2017-04-13

Svarthakad buskskvätta i Grythytteviken

Foto: Johnny Kvist

På våren så passar många fågelintresserade på att besöka sina favoritlokaler lite extra för att se vilka nya flyttfåglar. Så är det också för Johnny och Christina Kvist som efter ett besök på bilverkstaden i Hällefors tog en snabb koll vid Grythytteviken.  Eftersom de egentligen var ute i annat ärende så hade de bara handkikare med sig och eftersom vädret var lite gråkallt stannade de först i bilen och spanade. De såg inget speciellt och skulle precis åka därifrån när en liten fågel med svart huvud och vit halskrage flög upp på ett vasstrå.

 

De insåg direkt att detta var en fågel de aldrig tidigare sett och fågeln landade sedan i gräset bara 10 meter från bilen vilket gav dem möjlighet att studera fågeln noga. De anade att det rörde sig om en svarthakad buskskvätta och som tur var dök en av traktens mest erfarna fågelskådare upp och hann få en skymt av den innan den försvann.

Fler skådare från närområdet dök upp och letade Johnny och Christina åkte hem efter kameran och tubkikaren, men när de kom tillbaka var det ingen som sett fågeln sen den försvann och de flesta började lämna platsen. Då dök den återigen upp på samma ställe som tidigare och de fick ringa tillbaka alla skådare som lämnat.

 

Ett tiotal personer lyckades se den under eftermiddagen och kvällen och några till lyckades se den morgonen efter, men sen dess är den försvunnen.

En riktigt spännande och ovanlig fågelobservation i Grythytteviken.

 

Svarthakad buskskvätta är precis som brandkronad kungsfågel som vi skrev om tidigare en sentida invandrare i Sverige och sprider sig sakta norrut. Men när den brandkronade kungsfågeln verkar sprida sig längs ostkusten så sprider sig den svarthakade buskskvättan längs västkusten och häckar årligen i både Skåne och Halland.

Så även om det bara var ett fåtal skådare som hann med att se just denna fågel så behöver vi inte sörja, det lär dyka upp fler i framtiden.

 

Svarthakad buskskvätta har tidigare påträffats 3 gånger två gånger i april och en gång i mars.

 

1996 Östra öskevik i Lindesberg 7 april
2002 Sörsylta i Köping 30 mars
2011 Björksta i Ljusnarsberg 24 april

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com