Nyheter

2017-05-26

Vitvingad tärna i Frövisjön

Vitvingad tärna i Frövisjön 20 maj 2017. Foto: Jörgen Lindberg

Den 20 maj dök det upp en vitvingad tärna i Frövisjön och Jörgen Lindberg fick en fin bild på fågeln. 

Första gången vitvingad tärna rapporterades från Västmanland var i maj 1985. Från Nötmyran i Västerfärnebo 22/5 och Fläcksjön 23-27/5. Därefter har arten rapporterats vid 11 tillfällen, de flesta i maj-juni.


Vitvingad tärna, Chlidonias leucopterus, är en av de fyra arterna inom släktet träsktärnor.  Både till formen och teckningen är den mycket lik svarttärnan men den har kortare näbb, längre ben, bredare vingar och en rakare bakkant på stjärten. Adulta fåglar i sommardräkt har korta röda ben och kort svart näbb, svart huvud, bröst och buk, mycket mörkt grå rygg, vit över- och undergump och ljusgrå (nästan vit) stjärt. Vingarna är, som namnet antyder, mestadels vita med svart undre vingtäckare.

Den häckar från sydöstra Europa österut till centrala Asien. Den ses tillfälligtvis i Sverige och har observerats i 20 av Sveriges 25 landskap under perioden maj till november. Den häckar i sötvattensmyrar. Boet byggs av små vasstammar och annan växtlighet och placeras vanligen på flytande växtlighet i en myr eller på marken mycket nära vatten.

Liksom andra träsktärnor och till skillnad från släktet Sterna, dyker dessa fåglar inte efter fisk, utan flyger långsamt över vattnet för att plocka föda på ytan och fånga insekter i flykten.  


 

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com