Nyheter

2018-05-05

Resultat från Fågeltornskampen

Deltagare i Norsa Foto: Tina Nordberg

Fågeltornskampen är en nationell och internationell tävling med fågeltorn från Finland, Sverige och Danmark,som går ut på att se så många fågelarter som möjligt under 8 timmar kl 05.00-13.00.

 

Finland som tävlat sen 1994 och som brukar ha runt 300 fågeltorn med i tävlingen har sedan Sverige började delta 2011 vunnit år efter år, men förra året var det nära att ett svenskt torn vann. 

 

Resultat från den nationella fågeltornskampen där runt 60 fågeltorn i Sverige deltar brukar dröja lite eftersom alla måste skicka in sina resultat.


Här i Västmanland  har 6 fågeltorn deltagit. Norsa i Köping, Asköviken, Lagårdssjön har varit med alla år. Högbyladan vid Gnien i Ramnäs har varit med alla år utom ett. Backgården i Fagersta har varit med sen det tornet byggdes.
I år var det dessutom premiär för Fågeltornet vid Norrsjön, där Naturskyddsföreningen i Surahammar deltog.

 

Efter en klar och kylig natt fick alla deltagare en riktigt fin dag med mestadels sol och till slut också lite värme.

 

När vädret är bra kan man skaffa sig andra utmaningar som deltagarna i Ramnäs som bestämde sig för att inte tillåta fika innan de nått 50 arter och sedan fick en liten knaper start. Aldrig har väl en observation av en korp blivit så uppskattad av så många samtidigt.

 

Ï Fagersta hade man ropande kattuggla och backsvala och som i de flesta torn tävlades det mest mot egna tidigare resultat. Bara en art från sitt tidigare rekord.

 

Asköviken som hade övernattande förtrupper i tornet hade en ägretthäger redan kl 03.20 som sedan flög in i vassen och höll sig borta oroväckande länge innan den återfanns en bra bit från där den försvann. Även de var nära sitt eget rekord när de slet in två arter mer än förra året och bara två arter från sitt rekord från 2014.

 

Mycket roligt med ett nytt torn för Västmanland när Naturskyddsföreningen i Surahammar ställer upp i Norrsjön. Till skillnad från många andra torn som ligger vid slättvåtmarker ligger är Norrsjön mer en skogssjö och tappar en smula på änder mot de andra tornen, men det de tappar där tar de igen på annat. Många tättingar i deras artlista och en för fågeltorn ganska ovanlig art som orre.

 

Vid Lagårdsjön har man som traditionen bjuder kombinerat fågeltornskampen med Hägerbingo. 

Som vanligt var det Norsa i Köping som gick segrande ur denna Västmanländska kamp. Hedströmsdalens Ornitologiska Förening fyller plattformen till bredden och dammsuger som vanligt sin våtmark och hagar på alla arter. 99 arter är ett resultat som de andra tornen bara kan drömma om.

 

Tyvärr för Västmanlands del räckte det inte riktigt ända fram mot de bästa tornen i Sverige. Södra Lunden på Öland ska enligt rapporter landat på 108 arter.

 

Mot de finska tornen räckte det dock inte med 108 arter. Där hade bästa torn 116 arter. 

 

Resultat Västmanland

1. Norsa 99 arter (delad 4:e plats i Sverige)

2. Asköviken 82 arter

3. Norrsjön 73 arter

4. Backgården 67 arter

5. Lagårdssjön 61 arter 

6. Högbyladan 59 arter

 

 

 

Deltagare iHögbyladan Foto: Sören Larsson

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com