Nyheter

2018-08-15

Sträckskådning i Kvicksund

Under fyra onsdagar från mitten av juni till mitten av augusti ägnade vi åt sträckskådning  vid Kvicksundsbron.

 

Det är framförallt måsfågel och tärnor som sträcker förbi där. De följer Mälaren under sträcket och därför är detta smala sund en strategiskt bra plats att räkna på. Vid rätt väderförhållande när fåglarna trycks ned av motvind så kan det bli stora mängder som passerar under en kväll.

 

I år hade vi inte någon direkt tur med vädret. Det blåste förvisso motvind de flesta gångerna, men den var svag och det högtrycksbetonade vädret gjorde att årets siffror blev riktigt dåliga. Enligt de mest erfarna sträckskådarna från Eskilstuna så var detta nog den sämsta säsongen de varit med om.

 

Två av onsdagarna var det under 50 sträckande skrattmåsar och fisktärnor. Fåglar som annars brukar räknas i hundratal. Bara en av kvällarna den 25/7 hade vi någorlunda gott sträck med runt 200 skrattmås och fisktärna.

Men kvällarna har varit vackra och sällskapet har varit gott så vi som deltagit har trots brist på fågel haft trevligt.

 

En annan sak som det vackra sommarvädret förde med sig var att det var gott om "vanligt" folk som stannade till vid rastplatsen. De flesta för att ta en glass eller fika och de har varit väldigt nyfikna på vad vi sysslat med. Några blev lite besvikna över att bli påminda om att hösten var på väg. Men de lyssnade gärna när vi förklarade hur skrattmås och fisktärnor följer de stora sjöarna söderut ned mot västkusten.

 

Nu ser vi fram emot ett fortsatt höststräck och hoppas att det fågelmässigt blir bättre än mås- och tärnsträcket vid Kvicksund. För det är mycket fågel som ska passera vårt landskap på väg söderut.

 

Nästa år i slutet av sommaren kör vi sträckskådning vid Kvicksundsbron igen.

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com