Nyheter

2018-06-17

VOF:s nattfågelexkursion

Foto: Filip Jansson

Nu börjar det kännas att sommaren har kommit. Inte bara att det blivit mulet och mer regn, utan också att fåglelsången börjar tystna och att det istället börjar höras tjatter från fågelungar. Men om nätterna fortsätter symfonin att ljuda, och för den som håller sig vaken så kan man vänta sig en spännande natt...

Natten mellan 16 och 17 juni hade vi då nattfågelexkursion. 15 skådare uppslöt och vi började med att åka upp till Fläckebo med omnejd. Vid Fläcksjön hördes snärpande kornknarrar och surrande grässhoppssångare samt en tutande rördrom. Vid Hullberget hördes även sävsångare och överflygande morkullor. En skulkig flodsångare skyttlade ett par gånger. Vi fortsatte sedan mot Öjesjöbrännan där nattskärrorna spann som spinnrockar. Helt plötsligt började en vaktel bubbla ute på vidderna. Avslutningsvis åkte vi via Rörbosjön och Skultunasågen vidare till Frösvibäcken, där vi i det tidiga morgonljuset fick höra ytterligare några sävsångare och en kärrsångare. Det började bli avsevärt svårare att höra nattens stämmor, då de övriga fåglarna börjat vakna och sjöng om dagens ankommande. Något trötta men nöjda så åkte vi sedan hemåt.

En spännande natt med bra hörselobsar av nattens fåglar och trevligt folk. Ett stort tack till Johan för att ha rekat runt så mycket innan, så att denna exkursion blev något alldeles extra!

Rapporterat av Filip Jansson 

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com