Väderöarna den 25 oktober 2014

 

En toppendag på Väderöarna.

En rejäl båt tog oss ut till Väderöarna. Och väl framme började vi med att gå norr om husen och där var mycket fågel. En häger lyfte och förflyttade sig. På berget var det en järnsparv som klättrade bredvid en gärdsmyg. Strax efteråt kom det 30-tal bergfink på berget. I ett träd satt starar, rödvingetrast och taltrast. I buskarna och på marken fanns bofinkar, grönfinkar, blåmesar och talgoxar m.m. Vi vadade över gångplankorna som låg under vatten och tog oss över de hala bergen till ”skogen” lite längre norröver. Där fanns det bl.a. kungsfågel, domherre och steglits. Läs mera  nedan …


 

En toppendag på Väderöarna!
Denna morgon kändes det bra att man åkte i god tid. Det var en blöt morgon med mycket regn och vattensamlingar. Vi kom söderifrån och körde av efter Dingle mot Fjällbacka men vägen gick inte att köra på, på grund av stora vattensamlingar. Åkrarna såg ut som sjöar bredvid bilen och det stod bilar med varningsblinkers på vägen. Så det fick bli att vända och köra via Tanumshede och Grebbestad. Vid Tanumshede slutade det att regna och förhoppningarna över dagen ökade.
En rejäl båt tog oss ut till Väderöarna. Och väl framme började vi med att gå norr om husen och där var mycket fågel. En häger lyfte och förflyttade sig. På berget var det en järnsparv som klättrade bredvid en gärdsmyg. Strax efteråt kom det 30-tal bergfink på berget. I ett träd satt starar, rödvingetrast och taltrast. I buskarna och på marken fanns bofinkar, grönfinkar, blåmesar och talgoxar m.m. Vi vadade över gångplankorna som låg under vatten och tog oss över de hala bergen till ”skogen” lite längre norröver. Där fanns det bl.a. kungsfågel, domherre och steglits.


Efter en stund gick vi västerut mot havet och ställde oss på berget. På berghällarna fanns det toppskarv och ejder. Bland flyttfåglarna som passerade utanför var det mest tretåig mås. Havssula kom med jämna mellanrum.  En snabb skymt av en labb fick bli en obestämd labb då den bara försvann. På långt avstånd sträckte även ett flertal alkor. 


Då det blåste en del där vi stod och solen hade börjat att titta fram beslöt vi oss för att gå till fyren och sätta oss i solskenet samt hoppas på lite lä. Vi spatserade på bergen ner mellan husen och upp mot fyren. Här fick vi även sjöorre, alfågel, sillgrissla, tobisgrissla, stormfågel samt en trolig bredstjärtad labb. 
 


Det blev lunchdags och de flesta gick ner till restaurangen för att äta en delikat fisksoppa. De som stod kvar fick inte bara njuta av solen och utsikten utan under lunchstunden så flög en svartnäbbad islom och en bredstjärtad labb förbi. Efter lunchuppehållet fick vi en pilgrimsfalk som rastade lite längre bort. 
Innan avfärd med båten så skrotade vi lite i buskarna igen men fann inget nytt utan hade som tidigare både rödhake, ringduva, pilfink och ängspiplärka. Den fågel individ som det tittades mest på denna dag var ändå en ensam prutgås som födosökte i hamnen, 20 meter från vår båt. En 1K fågel och med böckernas hjälp lärde sig flera av oss en sak idag p.g.a. att någon tyckte den såg så mörk ut, att 1K fåglar kan man inte rasbestämma utan alla 1K ser likadana ut. Båten åkte runt alla öar innan chauffören styrde oss till Fjällbacka igen.


Det blev en mycket härlig dag med fint väder, trevligt sällskap och fågel. Ingen stänkare direkt men den tar vi nästa gång. En likadan exkursion är redan inplanerad till nästa år. 
 
Text: Sussie Carlström
Foton: Sussie Carlström och Jahn Ekman
 
 
 
 
 
 

Nu har även föreningen Instagram!
Följ oss på @bohof_com

Köp BohOF sortiment
 
Länk till Studiefrämjandet
 
 
Länk till NyttoData
 
 
Se diplomet i full skala
BohOF sponsrar "Kungsörn 2016"