Nyheter

2015-07-31

En månad kvar till nationalfågeln

Sädesärla – en av de tio finalisterna och en fågel som finns över snart sagt hela Sverige. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Lördagen 1 augusti går vi in i den sista månaden av vår omröstning om en svensk nationalfågel. Redan har drygt 21 300 personer röstat i finalomgången, men vi hoppas naturligtvis att många fler ska lägga sin röst på någon av de tio finalfåglarna. Räknar vi in alla som röstat i någon av de fyra omgångarna, är vi på väg mot 50 000 deltagare. Det är tio gånger så många som när den förra omröstningen om en nationalfågel genomfördes för drygt 50 år sedan, 1962.

 

Det kan finnas skäl att upprepa presentationen av de tio finalisterna:

 

Blåmes – En favorit i trädgården klädd i svenska flaggans färger. Har en charmig och pigg uppsyn när den hoppar omkring i träden efter något ätbart. Lätt att få i holkar.

 

Bofink – Aspirerar på titeln landets vanligaste fågel efter med lövsångaren. Merparten flyttar söderut, men några ses alltid vid fågelborden i södra Sverige.

 

Domherre – Julkortsfågeln nummer ett. Bildskön och en verklig stämningshöjare under den kalla årstiden. Under sommaren bebor den våra skogar med diskreta vanor.

 

Havsörn – Sagan om konungens återkomst. Var nästan helt bortraderad från landet i början av 1970-talet efter giftskandaler och tidigare förföljelse. Enda rovfågeln i finalen.

 

Koltrast – Röstades fram som nationalfågel för drygt 50 år sedan i Dagens Nyheter. Har ett starkt vapen i sin sång som ljuder vackert under vår- och sommarkvällar.

 

Korp – Fågeln i SOF-BirdLifes logga liksom i nordisk mytologi. Har kommit tillbaka med stormsteg efter århundraden av förföljelse.

 

Rödhake – Blev nyligen Storbritanniens nationalfågel. Ses hos oss året runt, ofta i våra trädgårdar.

 

Skata – Den andra kråkfågeln i finalfältet. Ännu en trädgårdsfågel som roar många med sina ständiga upptåg. En mästare på att reta katter men också ett gissel för småfåglar.

 

Sädesärla – Vippstjärt, en fågel som berättar om vårens ankomst. I slutet av mars och i början av april kommer den tillbaka. För bönderna betydde det att det var dags att så.

 

Talgoxe – Fågelmatningens okrönte konung som den allra vanligaste besökaren på landets alla fågelrestauranger. Finns i vår närhet under årets alla månader.

 

Till och med 31 augusti kan du lägga din röst på Sveriges nationalfågel här:

www.nationalfageln.se

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR