Nyheter

2012-09-03

Falsterbo Bird Show 2012 en solstrålande succé

Det var tätt och trevligt på Årets Falsterbo Bird Show. Närmare 5000 personer deltog i de olika evenemangen, vilket innebar ett prydligt nytt besöksrekord. Foto: P-G Bentz

Närmare 5000 besökare lät sig smaka av alla de läckra upplevelser som bjöds på årets upplaga av Falsterbo Bird Show. Det är nytt besöksrekord med god marginal. Evenemanget gynnades dessutom av alldeles lagom bra väder med strålande sol men lite för friska vindar för att fågelsträcket skulle bli så bra att det helt stal intresset. Nu var det dock fåglar i luften större delen av tiden och under lördagen gästades luftrummet över arenan bl.a. av en mindre skrikörn och två vita storkar. Från och till fanns även skruvar med bivråkar att njuta av.

   

Satsningen på förskolor och skolor under fredagen blev mycket lyckad och ca 400 barn fick bl.a. se ringmärkning och höra om mycket annat spännande i fågelväg. Det är naturpedagogerna på Klågerups förskola som tagit fram nya metoder när det gäller att förmedla naturkunskaper till barn.

   

Senare på fredagen avgjordes bildtävlingen Cybird där Petter Olsson tog hem förstapriset, en exklusiv kikare från Swarovski. Samma företag hade även Skandinavien-premiär när det gäller en ny serie tubkikare med tre utbytbara objektiv och även kamera-kopplingar som passar till alla de stora kameramodellerna. Det var f.ö. inte de enda nyheterna på kikarfronten, Nikon visade en tubkikare med stabilisator och Zeiss nya handkikare med oöverträffad ljusstyrka. Den tekniska utvecklingen på kikarområdet är verkligen imponerande!

  

Många intressanta föreläsningar hölls under dagarna och även tältet med s.k. ”liveskådning” var välfyllt. På lördagen kunde besökarna där bl.a. följa såväl den mindre skrikörnen som de vita storkarna när de blev filmade uppifrån en av läktarna. Fåglarna visades på en skärm inne i tältet och på en annan skärm lades det samtidigt upp instruktiva stillbilder på arterna i fråga, kommenterade av en erfaren skådare.

  

Lördagskvällens landskamp i fågelkunskap slutade med en snöplig förlust. Det danska laget tog med sig bucklan över sundet, men svenskarna Maria Olsson, Linus Hedh och Christian Cederroth kämpade väl och avslutade med en bejublad charad av ett dubbelbeckasinspel.

  

På söndagen delades utmärkelserna Årets silvertärna och Årets fågelskådare ut. Elisabeth Carlsson från Sundsvall och Andreas Wernersson från Falkenberg belönades med var sitt kikarpaket från Pentax. Att det då också var Bivråkens Dag accentuerades av åtskilliga bivråkar som kom glidande på nära håll strax över arenan. Dessa bivråkar har en farofylld resa framför sig genom Europa och vidare ner till vinterkvarteren i Västafrika. Det överskott som evenemanget ger kommer därför, liksom tidigare, att användas till olika fågelskyddsprojekt.

 

Anders Wirdheim

Tältet med s.k. liveskådning var välfyllt varje gång. På den vänstra skärmen visades fåglar som för tillfället fanns i luftrummet över arenan, på den högra instruktiva stillbilder av samma arter. Foto: P-G Bentz
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR