Nyheter

2016-08-16

Falsterbo Bird Show 2016 närmar sig

Den så kallade liveskådningen är en populär programpunkt på Falsterbo Bird Show. I ett tält följer man fåglarna som passerar på en stor bildskärm med hjälp av en filmare uppe på ett högt tak. Samtidigt visas stillbilder på de aktuella arterna på en annan skärm. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Falsterbo Bird Show växer. Årets tema är ”Grannfåglar och flyttfåglar”. Det märks framförallt i föredragsprogrammet. Det handlar om flyttfåglar i flera föredrag, bland annat om ny teknik som ger oss ny och överraskande kunskap. I föredragen möter vi allt från fåglar på den sibiriska tundran till ”våra” fåglar på vintern i Nigeria.

 

Alexander Hellqvist ska berätta om preliminära resultat från två forskningsresor tillsammans med ryska forskare. Hans föredrag är inriktat på resorna i sig, men Alexander har även intresserat sig för gulärlor, trutar och prutgäss. Vidare får vi höra Dr Samuel T. Ivande från forskningscentret APLORI i Nigeria berätta om hur våra fåglar har det under vintern på den afrikanska savannen. ”Vacation in the Tropcal Sunshine? Palearctic migrants in Afrotropical Savannah habitats” lyder föredragets titel.

 

I andra föredrag handlar det om grannfåglar. Caroline Isaksson forskar om fåglar i städer och vi får höra henne berätta under titeln ”Stadens lockelser och faror för våra vanliga småfåglar”. Vi får tips om hur vi kan locka fåglarna till våra höstträdgårdar och lär oss hur vi ska få en ekologisk trädgård. Det blir även mycket annat från olika delar av världen, och dessutom får vi en dos spindlar, dagfjärilar, fladdermöss och rovdjur.

 

Kvällsunderhållningen blir det i form av en efterlängtad comeback av Guran Guran, som bland annat hade en megahit bland fågelskådare för många år sedan med låten ”Meståg”. Guran Guran intar scenen under fredagskvällen och det blir både gamla hits och nya låtar. Förra årets succé, Magnus Billqvists Naturquizz, följs upp av en ny quizz på lördagskvällen. Då ges möjlighet till revansch för dem som fick se sig besegrade i fjol.

 

Vidare bjuds det ringmärkningsförevisningar, liveskådning, fågelbingo och vandringar med olika inriktning: botanik, dagfjärilar, fåglar och trollsländor. För första gången ger vi oss även ut på spindelvandring! Om vädret tillåter ska det lysas efter olika insekter på lördagskvällen efter avslutat Naturquizz. En del av resultatet kommer vi att kunna beskåda på söndagsförmiddagen hos entomologerna på mässan.

 

Dessutom lanseras Fågelkalendern under årets FBS. Fågelkalendern är en fenologisatsning som SLU gör tillsammans med SOF-BirdLife. Här kommer alla att kunna hjälpa till, såväl hårdskådare som nybörjare. Detta får du veta mycket mer om eftersom projektledarna finns i SOF-BirdLifes monter hela tiden. Under söndagen får vi en fördjupning i föredragsprogrammet av Kjell Bolmgren. Vi räknar med stor uppslutning runt Fågelkalendern bland både våra medlemmar och från en intresserad allmänhet.

 

Falsterbo Bird Show är en natur- och miljömässa som riktar sig till alla. Förutom alla vanliga mässbesökare kommer fler än 1000 barn och ungdomar att besöka årets FBS. Det naturpedagogiska programmet för barn och ungdom utökas med en dag, så förhoppningsvis får alla som vill komma.

 

Välkommen!

Sädesärlan är Fågelkalenderns symbolfågel.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR