Nyheter

2012-07-09

Förgiftning av pilgrimsfalkar nytt fågelskyddsproblem – duvägare i Österrike tagen på bar gärning

Pilgrimsfalk Foto John Larsen

De fyra pilgrimsfalkar som hittats döda vid Kristianstads vattentorn har blivit förgiftade. Den slutsatsen dras sedan Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) gjort noggranna analyser av de insända fågelkropparna. Nu skall prover från fåglarna skickas till ett laboratorium i USA för att utröna vilken typ av gift som fåglarna dött av.

 

Under bara några dagar hittades tre av ungarna samt hannen från häckningen på Kristianstads vattentorn döda. Honan och den fjärde ungen är spårlöst borta, och man misstänker att även de är döda. Undersökningar av fåglarnas kroppar visar att de alla var välnärda och helt saknar spår av infektioner. Därför är förgiftning den enda rimliga dödsorsaken.

 

Samtidigt visar det sig att just förgiftning av pilgrimsfalkar verkar vara ett ökande fågelskyddsproblem ute i Europa. I maj i år togs en brevduveuppfödare från trakten av Bregenz i västligaste Österrike på bar gärning. Han hade använt en blandning av honung och det mycket starka giftet carbofuran. Denna blandning hade smetats in i duvors halsfjädrar. Troligen visste duvägaren att pilgrimsfalkar ofta snabbt biter av huvudet på sina byten. Mannen avslöjades när det påträffades en död mård med en förgiftad duva i gapet strax intill duvslaget. Polisen i Bregenz misstänker att mannen hunnit utrota hela det lokala beståndet av pilgrimsfalkar.

 

I februari i år gjordes en samordnad razzia mot fyra duvuppfödare i Storbritannien och en person greps. Även på Brittiska öarna har förgiftade pilgrimsfalkar påträffats. I juli 2011 hittades båda fåglarna i ett par i Cornwall döda nära sin häckningsplats. Dessa fåglar hade också förgiftats av carbofuran. I februari 2011 hittades ett annat par döda nära Glasgow. I det fallet kunde man konstatera att det var stryknin som var dödsorsaken.

 

Förgiftade duvor har också påträffats i Devon i södra England, och problemen anses vara så pass stora att polisen i regionen nu varnar barnfamiljer för att röra duvor.

– Giftet är starkt nog att döda ett barn, säger Josh Marshall vid polisen i Devon till nättidningen Grough.

Både carbofuran och stryknin är förbjudna inom EU. I det österrikiska fallet uppgav brevduveuppfödaren att han skickat efter carbofuran från Serbien.

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR