Nyheter

2012-12-14

Inget avgörande tips om förgiftade pilgrimsfalkar

Den försvunna falkhonan i Kristianstad. Bilden togs en månad innan falkarna förgiftades. Foto: Hans Cronert
Trots en kraftigt höjd belöning har det ännu inte kommit in något avgörande tips gällande de förgiftade pilgrimsfalkarna i Kristianstad. Ett par tips har dock varit av den digniteten att vi lämnat dem vidare till polisen.

  

Det var i somras som falkarna vid Kristianstads vattentorn hittades döda. Hannen i paret låg på marken nära vattentornet och två av ungarna intill bolådan uppe på tornet. En tredje unge hittades senare i närheten, medan honan och en fjärde unge är försvunna (och troligen döda även de). Analyser av de döda fåglarna visade att de blivit förgiftade med ett mycket giftigt ämne.

 

Fåglarnas förehavande i boet kunde följas via en webkamera. Bland andra byten tog föräldrarna även brevduvor, och det var just en sådan som användes för att förgifta falkarna. Det förtjänar att påpekas att giftet som användes är mycket farligt även i små doser. Vid ett liknande fall i södra England utfärdade polisen en varning till allmänheten att befatta sig med duvor eftersom giftet sades kunna döda ett barn.

 

Inför den kommande häckningssäsongen vill vi uppmana landets fågelskådare att vara extra uppmärksamma. Hur trist det än är, måste vi vara medvetna om att händelsen i Kristianstad kan komma att upprepas någon annan stans ett kommande år.

 

Insamlingen för att höja belöningen ytterligare är fortfarande öppen. Du som vill bidra till belöningen sätter in valfritt belopp på vårt plusgiro 19 94 99-5. På inbetalningen anges "Falkbelöning". Om det inte blir någon utbetalning av belöning, antingen det beror på att fallet lösts ändå eller på att förutsättningarna för en lösning är uttömda, kommer de insamlade medlen att användas för andra insatser för skydd av våra rovfåglar.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR