Nyheter

2013-05-08

Magiska fågeldagar att hoppas på – och njuta av

En biätare sågs vid Ottenby onsdagen 8 maj men redan några dagar innan sågs en mindre flock både i Blekinge och Småland. Det bådar kanske för att vi kan hoppas på flera möten med denna mycket vackra fågel i vår. Foto: P-G Bentz/sturnus.se
Den närmaste månaden är för många årets allra mest givande tid i fågelmarkerna. Det är inte bara det att fler och fler arter kommer tillbaka från vinterkvarteren, man upplever också fåglarna mera fullödigt nu under våren när många arter sjunger och sätter sin prägel på landskapet.

 

Dessutom är den senare delen av våren en tid då det ofta dyker upp lite ovanligare arter. Det handlar då ofta om vad som kallas förlängd flyttning, dvs att arter som normalt har en utbredning öster eller söder om oss låter sig föras längre väster- eller norrut och då dyker upp hos oss. Sådana möten, t.ex. med en färggrann biätare, utgör alltid en krydda i fågelskådarens tillvaro.

 

En annan sak som hör den senare delen av våren till är de ofta spektakulära flockarna med arktiska fåglar som då drar förbi våra trakter. Det gäller vitkindade gäss och prutgäss, som i stora böljande flockar passerar över främst södra Sverige, men det gäller också arktiska vadare som t.ex. myrspovar, kärrsnäppor och kustpipare. I det sammanhanget kan det faktiskt vara värt att vänta in en dag med regn och rusk. Under sådana förhållanden gör ofta vadarna en paus i sin flyttning och går ner och rastar medan ovädret drar över.

 

Ta chansen, om och när du får den under den närmaste tiden, att verkligen njuta av vårens stora skådespel i fågelmarkerna. Redan omkring skolavslutningsdags någon vecka in i juni börjar skådespelet att mattas av i södra och mellersta Sverige och framåt midsommar tystnar det mesta av fågelsången.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR