Nyheter

2015-06-01

Nationalfågeln – finalen närmar sig

Ejdern är extra populär bland folk som bor nära våra skärgårdar. Men det hjälpte inte eftersom den slogs ut i andra omgången. Ejdern är också ett exempel på en art som går kraftigt tillbaka i vårt land. Orsakerna till detta är sannolikt flera. Hjälp till att fästa fokus på fåglarna genom att medverka i omröstningen! Foto: Anders Wirdheim

 

Även om vi är mitt inne i tredje omgången av omröstningen om en svensk nationalfågel, börjar tiden närma sig för finalomgången. Denna kommer att stå mellan de tio mest populära fågelarterna och pågå från 1 juli till 31 augusti. Av de ursprungligen 40 arterna slogs vardera tio ut i omgång ett och två. Ytterligare tio försvinner när juni går över i juli. Om du inte redan röstat i omgång tre, kan det vara dags att göra det nu.

 

Redan vid en hastig titt på de 20 återstående arterna utkristalliserar sig två grupper av fåglar. Det är fåglar som lever nära människan i trädgårdar och parker samt stora och mäktiga fåglar. Till den första kategorin hör flera fågelbordsgäster och andra trädgårdsfåglar som koltrast, rödhake, blåmes, sädesärla och tornseglare. Till den andra hör kungsörn och havsörn, tjäder och trana. Kanske ska vi även räkna in korpen i denna grupp?

 

Eftersom alla som röstar även anger var i landet man bor, kommer vi omsider också att kunna se skillnader i popularitet mellan de olika fågelarterna i skilda delar av landet. Ser vi till de arter som redan slagits ut, kan det till exempel konstateras att ejdern har ett starkt fäste hos människor som bor i eller nära landets skärgårdar. Nu räckte inte det eftersom ejdern slogs ut i andra omgången.

 

Men omröstningen om en nationalfågel har även ett större syfte än att enbart utse en nationalsymbol. Vi vill med detta evenemang rikta fokus mot vår unika natur, visa vad som håller på att hända och lyfta fågelintresset. När barn och ungdomar tillbringar många fler timmar framför skärmarna än utomhus är det dags att agera. Den som vågar titta ut genom gardinerna kan se den annalkande faran – den natur vi tar för given och njuter av är på många sätt hotad.

 

Här kan du rösta på en svensk nationalfågel:

http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR