Nyheter

2014-01-21

Nötväcka – veckans fågel (4)

Nötväcka. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Den stundande helgen äger Sveriges största fågelräkning rum. Då uppmanas svenska folket att räkna fåglarna vid sina fågelmatningar och sedan rapportera in resultatet till SOF. Det är nionde året som evenemanget Vinterfåglar Inpå Knuten genomförs, och hela veckan får symboliseras av en av de allra charmigaste gästerna vid de dukade borden, nämligen nötväckan.

 

Nötväckan hör till de fågelarter som det gått mycket bra för i Sverige under senare tid. Den har ökat i antal och framför allt spridit sig norrut och, i Norrland, inåt land. Tittar man i lite äldre fågelböcker, brukar utbredningen anges som ”södra Sverige upp till Dalälven”. Idag når nötväckorna mycket längre norrut än så. Det finns häckande nötväckor ända upp till Norrbottens kustland. Lite längre söderut har expansionen inåt land nått Jämtland och södra Lappland.

 

Orsakerna till nötväckans framgång är inte helt klarlagda, men sannolikt spelar de många milda vintrarna under perioden 1988–2008 in. Kanske ska vi inte heller bortse från fågelmatandets betydelse. Denna populära vintersyssla har ökat kraftigt i Sverige under de senaste årtiondena och blivit något av en folkrörelse. Vi är kanske så många som en halv miljon hushåll som matar fåglar vintertid!

 

Vid fågelmatningen är nötväckan som ett yrväder. Den kommer farande i hög fart, slår till på fröautomaten, tar ett frö och försvinner lika snabbt iväg. Påfallande ofta är den tillbaka redan efter en kort stund. Har den verkligen hunnit hacka sönder fröskalet och äta upp innehållet? Nej, det har den inte. Den har i stället gömt fröet.

 

Nötväckan är precis som förra veckans fågel, nötkråkan, en hamstrare. Som sådan är den ganska välstuderad av svenska forskare. Bland annat har man kunnat konstatera att nötväckor hamstrar för egna behov och inte för kollektivet eller ens för parets bästa. En studie visade att inte mindre än 95 procent av de frön som några nötväckor plockade fram ur gömmorna var just de frön som de själva gömt. En annan intressant sak var att de nötväckor som haft goda möjligheter att hamstra under hösten också höll sig friskare längre fram. Alldeles uppenbart hade de egna förråden stor betydelse för fåglarna.

 

Många har säkert lagt märke till att nötväckor ofta uppträder parvis vid fågelmatningar. De lever också parvis året runt och försvarar sina revir. Därför är det mycket ovanligt att man ser fler än två nötväckor vid en matning. Det förekommer, men då är ofta fåglarna i luven på varandra. Det revirhållande paret försöker jaga bort inkräktarna.

 

Förr i tiden, innan de sydliga nötväckorna börjat sprida sig norrut i landet, hände det att nordligaste Sverige vintertid fick besök av nötväckor. Dessa nötväckor var genomsnittligt något mindre och även ljusare än de ”sydsvenska”. Bland annat saknade de nästan helt roströd färg på flankerna. Det handlar om ryska och sibiriska släktingar. Precis som många andra fåglar från den vidsträckta taigan tvingas dessa nötväckor ibland utvandra när det är ont om föda på grund av dålig frösättning hos olika träd. De sibiriska nötväckorna är ofta orädda, vilket antyder att de kanske inte sett folk förr.

 

Nötväckan hör också till de fågelarter som börjar sjunga tidigt på våren. Redan nu januari kan man under dagar med sol och dagsmeja höra nötväckans enkla men ljudliga sång. Erik Rosenberg skrev så här om sången: ”Tidigt om våren går nötväckan upp i höga trädkronor och låter höra sina kraftiga visselsignaler, som kunna väcka smått uppseende, víu, víu, víu, nästan jamande” och vidare ”vivivivivivivivivivi, en hastig löpning som riktigt ekar mellan ekarna”.

 

Slutligen är ju nötväckan uppseendeväckande även genom att det är den enda svenska fågel som obehindrat klättrar både uppåt och nedåt på trädstammarna.

 

Spana efter nötväckor vid fågelmatningen 24–27 januari och rapportera alla de fåglar du ser vid just din fågelmatning. Rapportformuläret blir tillgängligt här på SOF:s hemsida från och med fredag 24 januari.

 

(AW)

Vid fågelmatningarna är nötväckan som ett yrväder. Foto: Anders Wirdheim
 
 
2017-01-05

Rovfåglar attraheras till havsbaserade vindkraftparker

 
2017-01-04

Tävling – Nya arter för landet 2017!?

 
2016-12-25

Blekinge Offshore läggs ner

 
2016-12-25

Internationellt uttalande om H5N8

 
2016-12-25

Inga fler vindkraftverk på södra Öland

 
2016-12-21

Tornugglor önskar en grön jul

 
2016-12-20

Ge julhelgen lite fågelkrydda ­– delta i Vinterfågelräkningen!

 
2016-12-19

Ny standard för FSC-certifierad skog

 
2016-12-16

Rekordstort Natura 2000 föreslås

 
2016-12-16

IBA (Important Bird and Biodiversity Areas) är viktiga för Natura 2000

 
2016-12-15

Ortolansparven får EU-kommissionen att dra Frankrike inför rätta

 
2016-12-14

Har skogsfåglarnas positiva trend upphört?

 
2016-12-13

Årets sista nummer av Vår Fågelvärld ute

 
2016-12-13

Stort engagemang mot förslag på ökad jakt på allmänt vatten

 
2016-12-12

Alltför långtgående slutsatser av kungsörnsstudier vid Glötesvålen

 
2016-12-12

Ornitologer överklagar skyddsjakt på varg

 
2016-12-11

Fågelinfluensa i Sverige – men fortsätt mata småfåglar

 
2016-12-09

Var med i Skådarhjälpen 10–18 december!

 
2016-12-09

Äntligen stopp för vårjakt på gudingar på Åland?

 
2016-12-08

Det går dåligt för grå jako, men bra för azorisk domherre

 
2016-12-08

Samarbete med fågelskådare väcker lantbrukares engagemang

 
2016-12-06

Projekt LOM ny arbetsgrupp inom BirdLife Sverige

 
2016-12-01

Svarthakad buskskvätta – bästa året hittills för arten i Sverige.

 
2016-11-30

Kraftledningar skadar fler fåglar än tidigare känt

 
2016-11-29

Ny fågelinfluensa, H5N8, i Sverige

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-16.00 måndag-fredag.
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)

Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Anders Wirdheim, informationsansvarig

Telefon: 0705-137576
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44441
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44445
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR