Nyheter

2016-01-07

Snart dags för elfte Vinterfåglar Inpå Knuten

Sista helgen i januari är det åter dags att räkna talltitor och de övriga gästerna vid fågelmatningar runt om i landet. Foto: Anders Wirdheim

 

Sista helgen i januari, eller rättare sagt från 29 januari till 1 februari, uppmanar vi åter svenska folket att räkna fåglarna som besöker fågelbord och andra matningar. Efter en mycket mild inledning på vintern har det nu blivit just vinter i hela landet, och lokalt i norr har det dessutom varit kallare än på 15 år. Med kylan har även fåglarna sökt sig in mot bebyggda områden efter att tidigare ha levt ganska gott ute i naturen.

 

Det är nog också det sistnämnda som varit orsaken till att väldigt många fågelmatare upplevt att de haft färre fåglar hittills i vinter än andra år. Det milda vädret i kombination med god frösättning hos många träd, buskar och örter i naturen har inneburit goda förhållanden. Men förråden sinar efter hand, och nu har det som sagt även blivit riktigt vinterväder. Därför kan det finnas skäl att se till att fröautomater och andra attiraljer är välfyllda. Därmed får fåglarna en hjälpande hand samtidigt som den som matar blir rikligt belönad med upplevelser alldeles inpå knuten.

 

Vi är närmare en halv miljon hushåll som matar fåglar varje vinter. Denna matning betyder naturligtvis mycket för fåglarna som får tillgång till både lättåtkomlig och energirik föda. Men den betyder mycket även för oss. Fåglarna kan verkligen liva upp en grå vinterdag.

 

Samtidigt som vi nu laddar upp inför elfte upplagan av Vinterfåglar Inpå Knuten kan den 41:a upplagan av Vinterfågelräkningen läggas till handlingarna. Denna räkning, som utförs på en mera vetenskapligt vis, pågår varje vinter mellan den 19 december och 8 januari. Då inventeras omkring 300 rutter spridda över Sverige av fågelskådare. Varje rutt består av 20 punkter varifrån alla fåglar som hörs eller ses räknas under vardera fem minuter. Resultatet ingår i den svenska miljöövervakningen.

 

Vinterfåglar Inpå Knuten är däremot ingen vetenskaplig undersökning. Eftersom vi tar svenska folket till hjälp, och både kunskaper och metoder varierar, kan denna undersökning enbart ge fingervisningar om hur fågelfaunan varierar. Det främsta syftet med Vinterfåglar Inpå Knuten är istället att stimulera fågelintresset.

 

(AW)

 

Bergfink. Efter en mycket mild avslutning på 2015 har det nya året kommit med vinter i hela landet. Foto: John Larsen
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR