Nyheter

2013-12-10

SOF:s fågelkalender – 10 december

Trädkrypare. Foto: Ulrik Bruun

 

Fram till jul presenterar vi en aktuell fågel varje dag. Samtliga är arter som gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del är vanliga, andra ses mera sällan. Många hör till de klassiska fågelbordsgästerna, andra är ganska nya i denna miljö. Idag möter vi en representant för den sistnämnda gruppen, en fågel som först de senaste åren blivit regelbunden vid fågelmatningar. Det handlar om trädkryparen.

 

Man kan ju fundera över hur nyheter sprids bland fåglar. När ett nytt beteende dyker upp någonstans, brukar det inte dröja länge innan detta beteende rapporteras från flera håll. Första gången vi fick rapporter om att trädkrypare setts utnyttja fågelmatningar var så sent som i samband med en av de första upplagorna av Vinterfåglar Inpå Knuten, 2006 eller 2007. Då handlade det om någon enstaka rapport. Men redan vid årets upplaga (januari 2013) var det många som meddelade att de hade trädkrypare hos sig.

 

Trädkryparen är en liten fågel som huvudsakligen lever av insekter och spindlar. Dessa hittar den i springor och skrymslen i barken på träd. För att hitta matbitarna klättrar trädkryparen uppåt längs stammen, ofta i spiral, och undersöker lämpliga platser. Med sin långa, böjda näbb förmår den att pilla ut småkryp som sitter även i djupa barkspringor. När den nått så högt att barken börjar slätas ut, finns det inte längre några gömställen. Då flyger trädkryparen till nästa träd, där den börjar en ny klättring, oftast ända nerifrån roten. Detta beteende var, tillsammans med fågelns litenhet, orsak till att den förr kallades för trädlus eller barklus i stora delar av Sverige. Den sågs som en liten lus som klängde på stammarna.

 

Men kanske finns det en annan anknytning till löss när det gäller trädkrypare. Det sägs nämligen att Carl von Linné höll sig med tama trädkrypare som levde inne i hans hus. Där klättrade de omkring på väggarna och plockade allehanda insekter, kanske även vägglöss som ju var en svår plåga i många hus under 1700-talet.

 

Trädkrypare tillhör de arter där vissa delar av populationen flyttar medan andra delar stannar kvar. Hos oss i Sverige kan den övervintra inom i princip hela sitt häckningsområde, vilket omfattar hela landet utom fjälltrakterna och norra delen av Norrbottens län. Det är alltså en härdig fågel, men detta förhållande visar också att det finns ganska gott om övervintrande och åtkomliga småkryp i barken på våra träd.

 

Icke desto mindre har alltså trädkryparen börjat uppträda vid fågelmatningar. En bekant till mig berättade att första gången han såg en trädkrypare vid sin fågelmatning, hoppade den på marken under en hållare för talgbollar. Det verkade vara spill från talgbollarna den var ute efter. Detta fick personen i fråga att ta en talgboll och gnugga ut innehållet över barken på närmaste träd. Det hade effekt. Sedan dess är trädkryparen en regelbunden gäst, och det är framför allt talgbollresterna i barkspringorna den äter. Det har även visat sig fungera med andra typer av fett, t.ex. smör eller margarin.

 

(AW)

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR