Nyheter

2013-12-12

SOF:s fågelkalender – 12 december

Stenknäck, hanne. Foto: Per Smitterberg

 

Från 1 december och fram till jul presenterar vi en aktuell fågel varje dag. Samtliga är arter som gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del är vanliga, andra ses mera sällan. Många hör till de klassiska fågelbordsgästerna, andra är ganska nya i denna miljö. Dagens fågel är den kanske mest spektakulära av fågelmatningens gäster, nämligen stenknäcken.

 

– Det sitter en papegoja på fågelbordet!

 

En av arbetskamraterna var alldeles till sig av upphetsning. Det fågelbord vi satt upp utanför redaktionsfönstret hade fått påhälsning av en iögonfallande fågel med en ännu mera iögonfallande näbb. Men det var ingen papegoja, det var en färggrann och färgstark stenknäckhanne.

 

Stenknäcken är en av våra största finkar. Den är kraftig och kompakt och har som sagt en rejäl näbb. Med denna näbb är den kapabel att knäcka de hårdaste frön och kärnor vi har i den svenska naturen. Under vissa perioder av året är faktiskt körsbärskärnor något av basföda för stenknäcken. Det är de små mandlarna inne i kärnorna som stenknäcken är ute efter. När skalet väl är knäckt, sorteras mandlarna ut med hjälp av tungan. På menyn ute i naturen står även frukter från bl.a. hägg och avenbok, kärnor från rönn och oxel samt bokollon.

 

Stenknäcken lär även kunna knäcka olivkärnor, något som det krävs ett tryck av 70 kilo för att klara. Det kan med andra ord vara viktigt att vara försiktig om man råkar på en skadad stenknäck, t.ex. en fågel som flugit in i ett fönster.

 

Stenknäcken finns främst i södra och mellersta Sverige men har under senare tid också spridit sig norrut längs Norrlandskusten. Den förekommer även lokalt i Norrlands inland. Under häckningstid är den knuten till lövskogar, gärna med inslag av fågelbär och hägg. I södra Sverige är den också något av en karaktärsfågel i många bokskogar. Vintertid är den inte lika knuten till lövskog, utan drar då omkring och dyker upp i trädgårdar.

 

Den är som redan nämnts iögonfallande men är trots detta tecknad i ganska diskreta nyanser av brunt, grått och svart. Hannen har något klarare färger än honan, och när ljuset faller rätt, glänser de svarta handpennorna i blått. Stenknäcken håller sig främst på marken under födosöket och rör sig då försiktigt och vaksamt. Samtidigt kan den vara ganska tuff och burdus mot andra fåglar. Oftast uppträder stenknäckar i små grupper eller ensamma, men det förekommer också större flockar.

 

Vid fågelmatningen är det frön av olika slag som lockar stenknäcken, framför allt solrosfrön och hampfrön. Själv har jag även sparat körsbärskärnor och lagt ut, men dessa har ratats vid fågelmatningen trots att stenknäckarna under sensommar och tidig höst försett sig med samma sorts kärnor under körsbärsträdet.

 

(AW)

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)

Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44445
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR