Nyheter

2013-12-17

SOF:s fågelkalender – 17 december

Steglitsen är en nykomling vid våra fågelmatningar. Den äter gärna solrosfrön samt mindre fröslag som hirs och raps. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Under hela december fram till jul presenterar vi en aktuell fågel varje dag. Samtliga är arter som gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del är vanliga, andra ses mera sällan. Många hör till de klassiska fågelbordsgästerna, andra är ganska nya i denna miljö. Idag handlar det om en fågel från den sistnämnda kategorin, nämligen steglitsen.

 

Steglitsens namn är ljudhärmande, men kan vara inlånat från tyskan som i sin tur troligen har lånat det från ett slaviskt språk. Det är gammalt och omnämns i svenska källor redan i början av 1500-talet. Bakgrunden till denna lite invecklade språkhistoria ligger det faktum att steglitsen länge varit populär som burfågel och att det redan under medeltiden fanns kringvandrande fågelfängare. Dessa förde säkert med sig benämningar på fåglarna mellan olika länder.

 

Orsaken till steglitsens popularitet är dels det färgranna utseendet, dels dess kvittrande, vackra sång. I Sydeuropa är det än idag vanligt att man har hör steglitser sjunga från burar på balkonger. Fångst av steglitser är visserligen numera förbjuden i de flesta länder, men det finns även en svart marknad.

 

Här i Skandinavien har steglitsen både ökat i antal och spridit sig under senare decennier. Numera förekommer den över större delen av Götaland och Svealand samt längs Norrlandskusten. Den är dock fortfarande mycket ovanlig norr om Hälsingland. Parallellt med att steglitsen ökat i antal, har den också börjat uppträda vid fågelmatningar. Första gången detta rapporterades i Sverige var i Mälardalen för cirka 25 år sedan. Därefter har beteendet spridit sig, och nu kan man få besök av steglitser på fågelmatningar i stora delar av landet. Det är faktiskt så att en påfallande stor andel av de steglitser som rapporteras från Norrland ses just vid fågelmatningar under vintern.

 

Redan långt innan de svenska steglitserna började besöka fågelmatningar var deras brittiska släktingar regelbundna gäster vid fågelbord. Om beteendet spreds från Storbritannien och hit eller om det uppstod separat hos oss får vara osagt. Men här har vi alltså ännu ett exempel på en fågel som, likt stjärtmesen och trädkryparen tidigare i denna serie, i sen tid låtit sig bjudas till ”de dukade (fågel)borden”.

 

Ute i naturen lever steglitser främst på frön från olika tistlar och kardborrar. Dess näbb är både pincett och fröknäckare på samma gång. Näbben har en utdragen och smal spets, men den är också bred vid basen. Det innebär att den är idealisk för att pilla ut små frön ur fröställningar som sedan knäcks eller skalas längre in i näbben.

 

Eventuellt skulle man kunna nå framgång hos steglitserna genom att erbjuda tistel- eller kardborrefrön vid sin fågelmatning, men det vore kanske även att riskera grannsämjan; Tistlar betraktas förvisso som ogräs av de allra flesta. Det går emellertid alldeles utmärkt även med solrosfrön, och steglitser äter gärna även frön från hirs och raps. Hirs har börjat komma på allvar även som vildfågelmat, rapsfrön kan däremot vara svåra att få tag i.

 

(AW)

Vågar du spara en ogräshörna i din trädgård? I så fall kan den bli populär bland steglitser och andra finkar framåt vintern. Fler tips finns i SOF:s bok Fåglarnas trädgård som kom ut i våras.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR