Nyheter

2013-12-24

SOF:s fågelkalender – 24 december

God Jul alla fågelvänner! Se nu till att fylla på alla fröautomater och fågelbord så att även fåglarna kan fira jul! Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Sedan den 1 december har vi presenterat en aktuell fågel varje dag. De 24 fåglarna har det gemensamt att de finns kvar i Sverige vintertid och att de gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del har varit vanliga, andra sällan sedda. De flesta har hört till de klassiska fågelbordsgästerna, medan andra är ganska nya i denna miljö. När vi nu är framme vid finalen, känns det ganska självklart att jultomten ska komma med en domherre, den klassiska svenska jul- och julkortsfågeln!

 

De allra flesta har nog sett ett julkort med en havrekärve fylld av domherrar. Fåglarnas röda bröst står vackert mot den gula kärven, men bilden är likväl inte sann. För en domherre är nämligen inte havre någon smaklig spis. Möjligen kan domherrarna hålla till godo med havre om det inte finns någon annan lämplig föda. Alternativt landar de i kärven av misstag, ditlockade av en flock gulsparvar.

 

Knappast någon annan fågel lyser upp vintermörkret som domherren. Den är ganska stor för att vara en fink och har en synnerligen läcker teckning. Hannen är prålig i sitt röda bröst, honan mera sparsmakad men ändå elegant. Fjäderdräkten är dessutom nästan förunderligt mjuk och fluffig. Det vet alla ringmärkare som någon gång haft förmånen att få hantera en domherre i handen.

 

Idag är domherren en välkommen gäst hos snart sagt alla. Men så har det inte alltid varit, och kanske finns det fortfarande en och annan fruktodlare som vill att domherrarna ska dra dit pepparn växer. Läser man i äldre böcker om trädgårdsskötsel kan man nämligen stöta på uppmaningar som denna. ”Träden skall också skyddas mot domherrar och andra liknande skadedjur som vid denna till uppträder i talrika flockar och äter upp knopparna.”

 

”Vid denna tid” avser i detta sammanhang vårvintern eller våren. Då äter nämligen domherrar gärna knoppar från både Prunus och Malus, dvs. från såväl körsbärs- och plommonträd som äppleträd. Framför allt är det knopparna som ska ge blommor som domherrarna gillar, och det är möjligt att de ibland kan förtära så många knoppar att det inverkar menligt på skörden.

 

Ännu längre tillbaka i tiden hörde domherren till de fåglar som fångades och även konsumerades som ”kramsfågel”. Fåglarna fångades då bl.a. med små snaror, s.k. donor, som sattes upp i träden och som kunde agnas med en rönnbärsklase. Domherrarna äter inte själva fruktköttet i rönnbären, men de små kärnorna är eftertraktade. Så sent som för 100 år sedan förekom det under torghandeln att det såldes kramsfågel i klasar. Mest eftertraktade var nog de mera matnyttiga trastarna, men större finkar som domherrar och tallbitar åts också. Linnélärjungen Pehr Osbeck skriver från Hasslöv i södra Halland, där han var verksam under 1700-talets andra halva, bl.a. följande: ”Dom Herrar. Fångas här ock i donor. Jag har aldrig sett sådan mängd som wåren 1770.”

 

Under sommarhalvåret ser vi inte mycket av domherren, trots att den häckar i så gott som hela landet förutom i de utpräglade slättområdena. Orsaken är att den då lever tillbakadraget i skogarna, där den föredrar områden med variation i både trädslag och ålder. Den lever till stor del på vegetabilier året om, men ungarna matas även med småfjärilslarver, skalbaggar och andra insekter. Domherrarna är också mycket begivna på maskrosfrön. Under sommaren kan man, i alla fall på gräsmattor tillhörande hus som ligger omgivna av skog, se domherrar hoppa omkring och dra ner maskrosornas fröställningar mot marken. Med ena foten håller den nere stängeln, medan den plockar fröna med näbben

 

Fram på höstkanten övergår domherrarna till att äta frön från olika träd och buskar. Bland annat står frön från ask och lönn på menyn samt naturligtvis rönnbärens kärnor. Är det gott om mat ute i naturen, kan det dröja till vårvintern innan domherrarna kommer fram till fågelmatningarna. Talrikast är domherrarna vid fågelmatningar i landskapen i södra Norrland. Jämtland står av någon anledning i särklass.

 

I Jämtlands län sågs det i genomsnitt 11,8 domherrar per fågelmatning under räkningen i januari 2013. Mönstret har varit likadant under alla de åtta år som vi genomfört ”Vinterfåglar Inpå Knuten”. Faktum är att domherren varit etta på topplistan i Jämtland de flesta av de åtta åren – där får även talgoxen se sig detroniserad.

 

(AW)

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR