Nyheter

2014-07-29

Absurt rättsfall mot fågelskyddare på Malta(5)

Bilden från hösten 2012 som nu kan innebära att de sex unga aktivisterna fälls för att olagligt ha hanterat fredade fåglar. Att fåglarna tidigare blivit skjutna under illegal jakt är däremot inte föremål för någon utredning. Foto: BirdLife Malta

 

Klimatet för fågelskyddet på Malta ser åter ut att hårdna efter flera år av framgångar. Det märkligaste exemplet på detta är att en domare beslutat att straffrättsliga åtgärder ska vidtas mot sex unga BirdLife-aktivister som poserat på en bild med ett antal skyddade fåglar som blivit skjutna av tjuvjägare på ön. Bakgrunden till domarens beslut är just att fåglarna är skyddade. Paradoxalt nog är det företrädare för jägarnas organisation som anmält bilden samtidigt som det är jägare som skjutit fåglarna.

 

Det var i oktober 2012 som de sex BirdLife-aktivisterna från Malta poserade på bilden. Bilden ingick i ett pressmeddelande där det sades att man lyckats rehabilitera ett antal skjutna fredade fåglar, bland annat en bivråk, en tornfalk, en rödfalk, en brun kärrhök och en härfågel. På bilden finns även en skjuten, men död, natthäger. När bilden publicerades reagerade företrädare för jägarnas organisation The Federation for Hunting and Conservation (FKNK) och polisanmälde bilden. Men den polis som fick ärendet på sitt bord beslöt att inte undersöka eftersom BirdLife Malta inte haft för avsikt att begå brott (snarare tvärtom att minska skadorna av begångna brott, red. anm.).

 

Men jägarnas organisation lät sig inte nöja utan gick vidare, och nu har alltså domaren Aaron Bugeja beordrat en ny utredning med syfte att de sex aktivisterna ska åtalas för olagligt innehav av skyddade fåglar.

 

Händelsen är absurd, men den utgör tyvärr inget undantag. Tvärtom har det under senare tid inträffat många märkliga händelser som pekar på att jägarlobbyn på Malta fått större inflytande under den sittande Labour-regeringen.

 

När den tyska fågelskyddsorganisationen CABS använde en drönare för att avslöja tjuvjägare, fick FKNK polisen att ingripa. Samma sak hände den brittiske TV-journalisten Chris Packham som var på Malta för att göra reportage om den illegala jakten. Han blev gripen av polis och förhörd i fem timmar sedan FKNK:s jurister hävdat att han gjort sig skyldig till integritetsbrott och förtal.

 

Precis som i många andra länder i och runt Medelhavet försöker politiker på Malta vinna sympatier genom att införa lättnader i jaktlagstiftningen. I de flesta andra länder handlar det om nationalistiska partier, men på Malta är det alltså arbetarpartiet Labour Party som flörtar med jägarna.

 

(AW)

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR