Nyheter

2012-07-04

Allt talar för att pilgrimsfalkar i Kristianstad förgiftats

Förra året blev tre ungar flygfärdiga på Kristianstads vattentorn. I år sannolikt ingen, och det mesta tyder på att fåglarna förgiftats. Foto: Patrik Olofsson/N (ur boken Kroknäbbarnas tid)


Fyra av pilgrimsfalkarna i den familj som under våren häckat i en låda på vattentornet i Kristianstad har påträffats döda. Idag kom besked från SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, om att allt talar för att falkarna har blivit förgiftade. Det rapporterar Kristianstads kommun på sin webplats.

Undersökningen av de döda falkarna visar att det har varit ett snabbt dödsförlopp. Fåglarna har varit i god kondition och det finns inte några yttre skador eller inre förändringar. Det finns inte heller några tecken på infektion och då återstår bara avsiktlig eller oavsiktlig förgiftning som dödsorsak. 

Polisen i Kristianstad har inlett en förundersökning avseende jaktbrott och de kommer tillsammans med SVA att diskutera hur man går vidare med kemiska analyser av fåglarna.

– Det är djupt olyckligt att våra falkar har blivit utsatta för förgiftning, säger Hans Cronert som är naturvårdssamordnare på Biosfärsområde Kristianstads Vattenrike. Det är viktigt att gå vidare och ta reda på viket kemiskt ämne som orsakat dödsfallen och försöka hitta vem som gjort det.

Detta är det första kända fallet av falkförgiftning från Sverige. Däremot har flera fall med avsiktlig förgiftning rapporterats under senare år från kontinenten, det senaste från Österrike i maj i år. Där hade tamduvor preparerats med gift som sedan falkarna fått i sig.

– Man kan verkligen fråga sig varför någon gör så här. Tyvärr är det nog så att det fortfarande kan finnas ett rovfågelshat bland vissa människor även om vi inte hört något sådant när det gäller falkarna i vattentornet, säger Hans Cronert.

Honan och den sista ungfågeln har inte varit synliga på en tid och det befaras att de också är döda. Tyvärr kan det innebära att det dröjer ett par år innan bolådan i Kristianstad blir bebodd igen.

Pilgrimsfalkparet har under våren häckat i boet i vattentornet i Kristianstad. Hela världen har kunnat följa deras liv via webbkameran monterad i bolådan.


 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR