Nyheter

2013-09-01

Ännu en dansk seger i landskampen i fågelkunskap(4)

Tävlingsledaren Henrik Waldenström höjer en dansk näve i skyn efter avslutad kamp. I det vinnande danska laget ingick Andreas Bruun Christensen, Rasmus Strack och Peter Sunesen. Det svenska laget utgjordes av Lars Larsson, Christian Cederroth och Björn Malmhagen. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

För tredje gången av fyra möjliga vann Danmark över Sverige när en improviserad landskamp i fågelkunskap avgjordes vid Falsterbo Bird Show. Det handlade om allt från att kunna artbestämma fåglar utifrån små bildfragment till att avgöra vilken historisk ornitolog som stod bakom olika citat. Under matchen, som var lång som en ordinär fotbollsmatch, pendlade initiativet inledningsvis från den ena sidan till den andra, men efter ett tag ryckte danskarna ifrån och vann.

 

 

En omgång som kom att visa sig avgörande handlade om fjädrar. Där tog Danmark närmast full pott, medan det svenska laget gick bet. Det hjälpte inte att svenskarnas skådespelarkonst i de avslutande charaderna klart överträffade danskarnas.

 

Årets Falsterbo Bird Show har hittills varit mycket givande även om vädrets makter inte varit särskilt givmilda. Ett par kraftiga regnskurar under lördagen lade naturligtvis en del hinder i vägen. Men verksamheten pågick ändå i alla mässtälten med bl.a. ett digert föreläsningsprogram och den alltid populära liveskådningen.

 

I den sistnämnda aktiviteten har vi en kameraman posterad uppe på områdets läktartak. Därifrån filmar han fåglar som rör sig över området, och filmen visas på en skärm inne i ett av tälten. På en annan skärm plockar en flyhänt tekniker upp stillbilder på fågelarten i fråga och allt kommenteras av en skådarguide. Nu blev det inte så många översträckande rovfåglar under lördagen, men en sparvhök som badade i en vattenpöl väckte förtjusning och gav tillfälle för fågelguiden att berätta om hur viktig fjädervård är för fåglarna. En annan populär sekvens var en skata som följde en kråka i hälarna. När kråkan gömde en matbit under en tuva, var skatan strax framme och stal godbiten.

 

Falsterbo Bird Show fortsätter under hela söndagen som också är Bivråkens Dag.

 

(AW)

 

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR