Nyheter

2012-08-21

Ännu ett exempel som visar att vadarfåglar är mästerflygare

Småspovar från nordvästra, arktiska Kanada och Alaska genomför häpnadsväckande flyttningsresor som bl.a. tar dem på en sexdagars tur över öppet hav i Atlanten. De nearktiska småspovarna skiljer sig från våra europeiska genom att vara mörka på stjärt, övergump och rygg (våra har en vit ryggkil). Foto: Anders Blomdahl

Bland vadare finns några av de fågelarter som flyttar allra längst i världen. Ju mer sofistikerade metoder forskarna använder för att följa deras flyttning, desto fler häpnadsväckande uppgifter får vi vanliga fågelskådare ta del av. Nu kommer en rapport från USA som visar flyttningsvägarna för tre olika småspovar från häckningsområdet nära Ishavet på gränsen mellan Kanada och Alaska till vinterkvarteren i Sydamerika.

De tre fåglarna flög först österut, tvärs över hela Kanada, ända tills de nådde Atlantkusten. Därifrån fortsatte de ut över havet i en lång båge för att flera dagar senare nå Sydamerikas kust från Guyana till Brasilien. Flygresan över det öppna havet beräknas ha tagit sex dygn och fåglarna flög med en genomsnittlig hastighet av knappt 50 km/timma.

Denna rutt över Atlanten är känd sedan länge. Det nya med dessa rön är att forskarna i detalj har kunnat visa fåglarnas vägval. 

Det är också denna långflygning över öppet hav som tros vara orsaken till att många nearktiska vadarfåglar dyker upp längs Västeuropas kuster och på atlantiska öar som Azorerna. Även om vadarfåglarna är både skickliga och kraftfulla flygare, måste risken finnas att de sveps med av starka vindar runt något av alla de lågtryck som på sensommaren och hösten vandrar över Atlanten mot Europa.

Mer om småspovarnas flyttning finns att läsa här: http://blog.aba.org/2012/08/whimbrels-on-the-move-and-monitered-over-the-atlantic.html

Andra häpnadsväckande rön om flyttande vadarfåglar som avslöjats med ny teknik gäller bl.a. de myrspovar som flyttar i ett svep från Alaska till Nya Zeeland och de svenska dubbelbeckasiner som flög från Jämtland till Nigeria på tre dygn.

Visst är fåglar fantastiska!


Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR