Nyheter

2013-07-16

Arkitekttrend skördar många fågelliv(4)

Det nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Daniel Stenberg.

Stora glasytor på husfasader, gärna av tonat glas, har blivit något av en trend bland arkitekter på senare år. Dessa glasytor ger ljus och rymd åt byggnaderna, men de utgör också en dödsfälla för fåglar, särskilt om byggnaderna omges av mycket träd. Då speglas träden i rutorna, vilket lurar fåglarna att tro att de flyger mot ett skyddande träd och inte rakt in i en ruta.

 

 

Ett av flera exempel på denna trend är det nya krematoriet på världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm. Det förslag som vann arkitekttävlingen för ett par år sedan hade namnet ”En sten i skogen”, något som säger en hel del om utseendet på den ganska låga tegelbyggnaden. Men förutom av tegel består fasaden även av ganska stora, tonade glasrutor. Härom dagen kom ett brev till SOF från en person som arbetar på området och som skriver så här:

 

”Dessa fönster gör att skogen speglar sig i glasen och fåglar flyger in glasen runt byggnaden. Nästan varje dag påträffas döda fåglar som har flugit in i glasrutorna. Sparvhök och duvhök har påträffats döda liksom koltrastar och björktrastar. Hade man vetat om detta skulle man kanske haft mindre fönster och kanske galler på utsidan.”

 

Nu har Stockholms Ornitologiska Förening tagit tag i frågan och kommer att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. Förhoppningsvis kan man komma fram till en lösning som både skyddar fåglarna och gör arkitekten nöjd. Det sistnämnda har nämligen visat sig vara en stötesten i andra liknande fall. När Ryaverket i Göteborg byggdes om och försågs med enorma glasväggar lyckades Göteborgs Ornitologiska Förening få med sig både förvaltningen och arkitekten på en lösning som innebar att ett grönt nät applicerades över glasväggen som vetter mot Rya skog och där många fåglar dödades inledningsvis.

 

Lika lätt har det inte varit på andra platser i landet. I flera fall har arkitekterna vänt sig mot åtgärder som skulle kunna minska fågeldöden och hävdat att dessa åtgärder är ett intrång som skändar deras verk.

 

(AW)

Stora glasrutor med tonat glas (eller med mörk bakgrund) speglar naturen runt omkring och lurar fåglar att flyga in i rutorna. Det nya krematoriet på Skogskyrkogården ligger omgivet av skog, delvis med träd tätt inpå byggnaden. Foto: Daniel Stenberg.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR