Nyheter

2014-09-25

Besök BirdLife Sverige på bokmässan i Göteborg!(5)

Välkommen till BirdLife Sverige på årets bokmässa i Göteborg! Mässan pågår till och med söndag.

 

Ingen har väl kunnat undgå att den stora bokmässan i Göteborg öppnat. För femte året i rad är SOF med, i år under det nya namnet BirdLife Sverige. Vi finns alldeles intill trädgårdsscenen på andra våningen, och på den scenen ska Eva Stenvång Lindqvist och Niklas Aronsson hålla flera korta föreläsningar under helgen. Temat är: Så gör man sin trädgård mera fågelvänlig!

 

Eva Stenvång Lindqvist var i elden redan idag. På scenen gav hon tio tips för att locka fåglar till trädgården. Ett av dessa fick uppenbarligen flera åhörare att fundera. Det var inte självklart för flera att många insekter också ger många fåglar. Egentligen är det just självklart eftersom merparten av de fåglar som finns i våra trädgårdar under sommarhalvåret föder upp sina ungar på insekter. En talgoxe-familj lär mata sina ungar med omkring 9000 portioner insektslarver och andra småkryp. En holk i trädgården kan därmed även ge utbyte i form av friskare frukt.

 

Våra böcker om fåglar på nära håll, det vill säga Mata fåglar, Holkliv och Fåglarnas trädgård är uppskattade av en bred allmänhet. Det märks inte minst när vi på en plats som bokmässan i första hand möter folk som inte är aktiva fågelskådare. Men populärast är ändå vår stora låda med fågel-pins. Dessa pins går åt som smör i solsken och genererar betydande summor till fågelskydd.

 

Årets tema på bokmässan är Brasilien, och intill trädgårdsscenen har det byggts upp en härlig modell av en regnskog. Nu driver visserligen inte BirdLife Sverige något samarbetsprojekt med just Brasilien, men väl med regnskogstema. Vi är Species Champion för den hotade apörnen på Filippinerna. Hittills har vi bidragit med cirka 350 000 kronor till det arbete som bedrivs av den filippinska BirdLife-partnern Haribon Foundation. Det är alldeles uppenbart att pengarna gjort nytta även om det, som så ofta annars, är förknippat med svårigheter att bedriva aktiv naturvård i tredje världen.

 

Från Fåglarnas trädgård till regnskogens fåglar kan steget tyckas långt. Men på bokmässan i Göteborg handlar det om bara några meter. Därför kan vi lätt förlåta att man istället för en tukan placerat en asiatisk näshornsfågel i den brasilianska regnskogen.Det är bara vi nördar som märker det.

 

(AW)

 

 

Eva Stenvång Lindqvist tipsade om att gott om insekter i trädgården också ger gott om fåglar. Till vänster konferencieren Gunnel Carlsson som för övrigt medverkar i boken Fåglarnas trädgård.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR