Nyheter

2015-08-27

BirdLife i Frankrike: Regeringen fortsätter blunda för tjuvjakten på ortolansparvar!(5)

En bild från dagens aktion: En fälla med en fångad ortolansparv. Foto: LPO-BirdLife

 

Klockan 09:00 i morse drog den franska BirdLife-partnern LPO igång en större aktion mot den illegala jakten på ortolansparvar i departementet Les Landes längst i sydväst i landet. Aktionen genomförs tillsammans med orgnaisationen CABS (Committee Against Bird Slaughter) och syftet är att kasta ljus på den omfattande tjuvjakt som pågår i Les Landes.

 

Varje år fångas uppskattningsvis 30 000 ortolansparvar i området trots att arten har ett starkt skydd sedan 1999. Efter att ha blivit gödda under några veckor säls därefter många av fåglarna på en svart marknad. Köpare är restauranger och priserna är närmast astronomiska – en enda sparv kan enligt LPO kosta upp till 150 euro!

 

Den typ av burfällor som används kallas för matole. Men trots att det alltså är förbjudet att fånga ortolansparvar ser myndigheterna mellan fingrarna. De lokala myndigheterna förklarar rent av bristen på åtgärder med ”tolerans”, något som LPO absolut inte kan tolerera!

 

Idag på mrogonen lokaliserades åtskilliga fångstplatser, främst runt Morcenx i Les Landes. På 36 platser hittade man burar med antingen fångade fåglar eller lockfåglar, och många av dessa kunde släppas fria. En del skadade fåglar sändes vidare till platser där man rehabiliterar fåglar. Man har också anmält personer som misstänks ligga bakom illegal jakt, och LPO hoppas nu att det kommer att väckas åtal mot dessa. Erfarenheterna från tidigare är emellertid dåliga – åtalen har oftast lagts ner.

 

Vid det senaste presidentvalet i Frankrike 2012 lovade presidentkandidaten Hollande (som senare valdes) att Frankrike skulle bli en föregångare när det gäller skyddet av biologisk mångfald. Det har nu fått LPO att lansera ett upprop under parollen ”Hjälp till att stoppa den illegala massakern av vanliga fåglar”. LPO vänder sig till franska folket med förhoppningen att många ska skriva på uppropet.

 

Uppropet finns här (även vi i Sverige kan skriva på):

https://secure.avaaz.org/en/petition/Mettons_fin_au_massacre_illegal_des_oiseaux_familiers /?nJYhBdb

I slutet av förra veckan presenterade BirdLife International en första stor undersökning av den illegala jakten i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Det är inte bara i Frankrike som fåglar jagas illegalt. Det sker över nästan hela Medelhavsområdet och i en enorm omfattning. Rapporten finns här:

 

http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/01-28_low.pdf

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR