Nyheter

2014-10-21

Blyförgiftning fortfarande problem för kaliforniakondorer(5)

Den återintroducerade populationen kaliforniakondoren drabbas fortfarande av blyförgiftning. Anledningen är att den får i sig rester av blyhaltig ammunition när den äter av kadaver. Foto: American Bird Conservancy

 

Den amerikanska kaliforniakondoren var för några decennier sedan mycket nära utrotning. Då drogs ett ambitiöst räddningsprogram igång och arten kunde återintroduceras såväl i Kalifornien som i Utah och Arizona längre österut. Men blyförgiftning, det problem som förde arten till utrotningens gräns har, funnits kvar och fortsatt skörda offer. Men nu syns en ljusning: Antalet kondorer som omhändertas och behandlas för blyförgiftning i Utah och Arizona har sjunkit. Anledningen är, enligt Mohave Valley Daily News, att jägare frivilligt börjat använda blyfri ammunition.

 

Det senaste året har 13 kaliforniakondorer behandlats efter att ha blivit blyförgiftade. Under motsvarande tid förra året behandlades 28 fåglar och genomsnittet för de senaste fem åren ligger på 26 fåglar per år. Kondorerna förgiftas efter att ha ätit av slaktrester eller av djur som dött sedan de blivit skadeskjutna. De får då i sig blyfragment från kulor eller hagel.

 

Precis som i Sverige har de amerikanska jägarna varit mycket ovilliga att ersätta blyhaltig ammunition med blyfri sådan. Det är egentligen först sedan man startat ett program som erbjuder jägare gratis blyfri ammunition i trakter där kondoren förekommer som man börjat nå resultat. Sedan detta startade har mer än 80 procent av jägarna valt blyfri ammunition. I Kalifornien infördes härom året ett förbud mot användning av blyhaltig ammunition i de områden där kaliforniakondoren förekommer. Anledningen var att det sedan millennieskiftet konstaterats 276 säkra fall av blyförgiftning varav ett drygt tiotal ledde till döden för fåglarna.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR