Nyheter

2014-01-09

Brittisk simsnäppa övervintrade i Stilla havet!(6)

Smalnäbbade simsnäppor. Hos simsnäpporna är det honan som har klarast färger och som också står för spel och inviter. Hannens roll är att ruva äggen och vaka över ungarna. Foto: John Larsen

 

Tekniken med ljusloggar på fåglar fortsätter att ge oss häpnadsväckande information om hur och vart fåglar flyttar. Det senaste exemplet kommer från Shetlandsöarna och gäller en smalnäbbad simsnäppa. Under 2012 försåg man tio fåglar med ljusloggar, och i somras kunde en av dessa återfångas. Det visade sig att den hade tillbringat vintern i vattnen utanför Ecuadors och Perus kust!

 

Smalnäbbad simsnäppa har en cirkumpolär utbredning. Den häckar i arktiska och subarktiska områden runt Nordpolen, från Skandinavien via Sibirien till Alaska, Kanada, Grönland, Island och norra Storbritannien. Samtliga populationer övervintrar till havs, och de ringåterfynd som har gjorts av fåglar från Skandinaviska halvön, pekar på att deras vinterkvarter finns i Indiska oceanen, bl.a. utanför Arabiska halvön. Där är smalnäbbad simsnäppa vanlig vintertid, men man måste ta sig ut till havs för att se dem.

 

Det nya fyndet från Storbritannien antyder att den lilla population som häckar på Shetlandsöarna och Hebriderna har ett annat ursprung än de nordiska. Den ljuslogg-försedda fågeln hade nämligen valt en helt annan flyttningsrutt än de nordiska. Efter häckningen flög den via Island och Grönland och vidare söderut längs Nordamerikas ostkust ner till Karibien. Väl där drog den västerut och passerade över Mexiko ut till Stilla havet för att omsider tillbringa vintern i de näringsrika vattnen utanför Ecuador och Peru. När våren kom återvände den till Shetland längs en liknande rutt.

 

Utanför den Sydamerikanska västkusten för Humboldtströmmen kallt och näringsrikt vatten norrut. Det är där denna ström når ytvattnet och starkt solljus som det uppstår en mycket rik produktion av växtplankton, djurplankton och naturligtvis även fisk. Liknande förhållanden råder utanför Arabiska halvön i Indiska oceanen, där kallt och näringsrikt vatten pressas upp mot ytan och solljuset vid kontinentalsockelns kant.

 

Det ska bli spännande att se om de brittiska forskarna får fler exempel på denna märkliga flyttning hos smalnäbbad simsnäppa. I så fall är det rimligt att anta att arten spridit sig till Shetland och Hebriderna från Grönland och Nordamerika snarare än från Skandinavien.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR