Nyheter

2012-09-11

Danska havsörnar förgiftade med carbofuran

Havsörnens återkomst till det danska landskapet uppskattas uppenbarligen inte av alla eftersom det nu åter påträffats fåglar som blivit medvetet förgiftade. Foto: P-G Bentz/www.sturnus.se

I förra veckan meddelade polisen att pilgrimsfalkarna på vattentornet i Kristianstad blivit förgiftade av någon som medvetet spridit ett mycket farligt ämne. Vilken typ av gift som använts vill polisen, av utredningstekniska skäl, inte avslöja ännu. Nu kommer uppgifter från Danmark om att ett av landets ganska få havsörnspar också drabbats av förgiftning. I juli hittade lokala ornitologer en död unge i ett havsörnsbo på Langeland. Strax intill låg en av de vuxna fåglarna död.

Analyser som gjorts av DTU, den danska motsvarigheten till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, visar att örnarna förgiftats av det mycket farliga ämnet carbofuran. Detta ämne är sedan länge förbjudet inom EU, men det går fortfarande att få tag i, bl.a. via sajter på internet. 

– Örnarna har dött sedan de ätit giftet som medvetet placerats i en åtel. Giftet angriper fåglarnas nervsystem, och de dör inom loppet av några få minuter. Det räcker med att de får i sig ett milligram av giftet, säger Lennart Pedersen som leder Projekt Ørn inom Dansk Ornitologisk Forening. 

Under de senaste tre åren har ytterligare fyra fall med förgiftade örnar konstaterats i Danmark. Ett av dessa gällde en kungsörn som var ringmärkt som bounge i Sverige. Den påträffades död av carbofuranförgiftning på Jylland.

– Dessutom finns det ett par fall där röda glador dött av samma typ av förgiftning och som avslöjats eftersom fåglarna påträffats vid kontrollerade bon. Vi kan bara gissa hur många fåglar som dör vid de förgiftade åtlarna och som därför aldrig blir kända för allmänheten, säger Lennart Pedersen.


Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR