Nyheter

2014-09-22

Demonstrationer och misshandel på Malta när höstjakten stoppas(5)

En vit stork från ett italienskt återinplanteringsprojekt sköts på Malta för en vecka sedan. Händelsen verkar ha fått den annars jägarvänliga Labour-regeringen att ta till hårdhandskarna mot den illegala jakten. Fågeln på bilden är från det svenska storkprojektet. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Plötsligt har Maltas Labour-regering börjat ta till hårdare tag när det gäller den illegala jakten i landet. Det spekuleras i att detta är för att man vill bättra på sitt rykte när nu en av landets EU-politiker föreslagits som ny kommissionär för miljöfrågor. Den senaste tiden har två jägare som skjutit fredade vita storkar gripits. En av dem har redan dömts till dryga böter och att förlora sin jaktlicens på livstid. Dessutom har regeringen infört ett tillfälligt stopp för all jakt fram till 10 oktober för att skydda flyttande, fridlysta fåglar. Detta ledde under helgen till demonstrationer mot regeringen och misshandel av fågelskyddare.

 

Malta styrs sedan förra året av Labour, som inför valet gjorde en överenskommelse med landets mäktiga jägarlobby om en del lättnader i jaktlagarna. Nu verkar denna romans mellan regering och jägare vara över. Igår brände demonstranterna Labour-partiets flagga utanför partiets högkvarter medan det ropades slagord som ”Flyktingar och kriminella behandlas bättre än jägare”. Efter demonstrationen, som saknade tillstånd, angreps och misshandlades 13 medlemmar från BirdLife Malta vid det naturskyddade området Buskett Gardens. En annan, äldre, fågelskådare misshandlades av en grupp på sju jägare som även tog hans kamera och förstörde den. Ytterligare andra fågelskyddare fick poliseskort för att undvika attacker från jägare.

 

Sedan Labour-regeringen tillträdde förra året har fågelskyddet försämrats i flera avseenden. Regeringen har, i strid med EU:s fågeldirektiv, öppnat för en ökad vårjakt på vaktel och turturduva. Dessutom tillåter man från denna höst åter fångst av finkar, något som förbjöds efter en överenskommelse mellan den förra regeringen och EU. Med detta som bakgrund har den senaste tidens händelser kommit som något av en överraskning, men inom BirdLife Malta misstänker man att de nya, hårdare tagen mot illegal jakt har samband med att maltesen Karmenu Vellu föreslagits till ny kommissionär för miljö- och fiskefrågor inom EU. Detta förslag har mötts av mycket hård kritik från Europas miljörörelser.

 

I förra veckan dömdes en 26-årig jägare till 5000 euro i böter sedan han skjutit en vit stork i ett bebyggt område. Mannens gevär togs i beslag och han stängdes även av på livstid från jakt i landet. Storken han sköt var en årsunge från ett återinplanteringsprojekt i nordöstra Italien, något som skapade extra tryck på regeringen och rubriker i Maltas press. En av företrädarna för det italienska projektet, Bruno Dentesani sa till tidningen Times of Malta:

 

– Stora ansträngningar har gjorts för att få tillbaka vit stork som häckfågel i Udine. Vi har ringmärkt 152 ungar, och återfyndet från Malta är det sydligaste hittills. Att fågeln skjutits är en stor förlust eftersom vi hade hoppats att den skulle återvända hit om några år för att häcka.

 

Mer om helgens turbulens på Malta finns att läsa i Malta Today: http://www.maltatoday.com.mt/news/national/44014/hunters_protest_against_hunting_ban_hurl_insults_at_pm_and_government#.VB_zBl5NtJU 

 

(AW)

 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR