Nyheter

2016-08-23

Det stora fågeläventyret

VF-redaktören Niklas Aronsson är en av de sju fågelskådare som ska hjälpa sju kändisar till rätta i fåglarnas värld. Programmet "Det stora fågeläventyret" sänds i SVT med början under vårvintern 2017.

 

Fågelskådarsveriges största ”officiella hemlighet” är inte längre hemlig (om den över huvud taget har varit det). Mitt under inspelningen av första avsnittet av ”Det stora fågeläventyret” råkade en semestrande fågelskådare traska rakt in bland inspelningspersonal och tävlande vid Fulufjället i Dalarna. Det ledde till en artikel på Natursidan.se och nu är tävlingen något av en snackis.

 

Den officiella hemligheten är alltså en TV-tävling, och det är SVT som ska sända programmen med start någon gång under vårvintern. Tävlingen bygger på det holländska formatet ”In search of the Condor” och följer det numera klassiska TV-konceptet att varje avsnitt avslutas med att en av de tävlande slås ut. Så här beskriver SVT programmen:

 

”I Det stora fågeläventyret ger sig sju tämligen fågel-ovana kändisar ut i allt från ödemark till storstad för att hitta och fotografera olika typer av fåglar med stigande svårighetsgrad. Kändisarna bildar par med varsin superornitolog och under åtta intensiva veckor kommer paren att kämpa mot varandra i en stenhård kamp för att vinna. Vid sidan av fågelkunskapen sätts de på prov i uthållighet och samarbete. Paren bor i tält i ett basecamp som tillsammans med naturen utgör programmets spelplatser. De första sex episoderna spelas in runtom i Sverige. Ett efter ett slås paren ut och när tre återstår väntar äventyr på helt andra breddgrader utomlands. Och då handlar det om att försöka fånga den omsusade kondoren på bild.”

 

En av ”superornitologerna” är Vår Fågelvärlds redaktör Niklas Aronsson. I övrigt varken kan eller vill vi i detta läge avslöja vilka de övriga fågelskådarna är, men flera av dem har stark anknytning till SOF-BirdLife. Det har för övrigt även programmets domare, Gigi Sahlstrand, som leder programmet tillsammans med Martin Emtenäs. Gigi är en av författarna till boken Börja skåda fågel, som SOF-BirdLife gav ut för några år sedan, och bland mycket annat leder hon även resor för AviFauna.

 

Det första programmet i serien spelades alltså in vid Fulufjället i Dalarna i förra veckan. Denna vecka fortsätter inspelningarna i Stockholmstrakten och senare i höst avslutas hela projektet med att inspelningsteamet och de kvarvarande lagen far iväg till Peru.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR