Nyheter

2014-11-14

Det var örnen, inte kvinnan, som blev attackerad(5)

En ung och helt frisk havsörn tar snabbt till flykten om en människa kommer för nära. Den omtalade norska örnen var allvarligt skadad och hjälplös när kvinnan försökte putta den av vägen där den satt. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Den norska örnhistoria som publicerats i många svenska och norska dagstidningar de senaste dagarna är inte alls så dramatisk som det har verkat. Dessutom var det inte örnen som attackerade kvinnan utan snarare tvärtom. Alv Ottar Folkestad, som arbetat med havsörnar i Norge i ett par decennier och hanterat ett tusental örnar, berättar att den unga havsörnen lockats till platsen av ett älgkadaver. Men på väg ner mot kadavret hade den sannolikt flugit in i en högspänningsledning som går över området. Örnens ena vinge var nämligen allvarligt skadad.

 

Denna vingskada hade kvinnan noterat när hon kom körande i en minitraktor och såg örnen sitta mitt på vägen. Örnen var uppenbarligen så pass illa däran att den inte förmådde flytta på sig. Därför försökte kvinnan putta den av vägen, varpå örnen i sitt hjälplösa och trängda läge naturligtvis försökte försvara sig. Den fick då grepp med fötterna om kvinnans ena ben och hand. I det läget greps kvinnan av panik, vilket innebar att örnens grepp snarare hårdnade än släppte. Kvinnan slog sedan ihjäl örnen genom att banka en sko i huvudet på fågeln.

 

Alv Ottar Folkestad, som själv råkat ut för att få örnklor i sig, säger att örnar snart släpper sitt grepp om man bara tar det lugnt. Detta visste naturligtvis inte den skräckslagna kvinnan, så hon kan knappast klandras. Om någon ska klandras är det väl snarare svenska och norska dagstidningar som gett helt fel bild av den så kallade örnattacken.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR