Nyheter

2014-11-14

Dödad örn hade troligen förätit sig(5)

Ung havsörn. De kraftiga fötterna har rejäla klor och det är med dessa en trängd örn försöker försvara sig. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Det kan vara farligt att äta för mycket. Det kan rent av leda till en våldsam död. Så kan vi förmodligen förklara den historia som valsat omkring i svenska medier de senaste dagarna och som handlar om att en äldre norsk dam blivit ”attackerad” av en havsörn. För örnen slutade detta illa – kvinnan slog ihjäl örnen med sin sko sedan örnen borrat in sina klor i hennes ben och ena hand.

 

Av allt att döma handlar det om en ung havsörn som ätit så mycket att den inte orkade lyfta när kvinnan kom i sitt fordon. Liknande händelser inträffar varje år även i Sverige. Unga örnar är oerfarna och dåliga jägare. Det innebär att de ibland får svälta länge. När de då hittar rikligt med mat, till exempel i form av ett dött djur, händer det att de äter så mycket att de helt enkelt blir för tunga för att klara av att lyfta och flyga iväg.

 

I denna situation är örnen mycket utsatt, och den försöker naturligtvis försvara sig om den blir angripen. I detta fall säger kvinnan att hon försökte putta undan örnen men att den då gick till angrepp. För att freda sig slog kvinnan örnen i huvudet med sin sko så kraftigt att örnen dog.

 

Det finns en del oklarheter i historien, men en lärdom bör vara att man inte ska gå nära en örn. Örnar är normalt inte alls aggressiva mot människor, men en fågel som känner sig hotad försöker försvara sig – och örnar har mycket kraftfulla vapen i sina klor. Låt fågeln vara eller kalla på expertis, till exempel genom att först kontakta polisen som kan vägleda vidare.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR