Nyheter

2013-02-17

Domherren – jämt på fågelmatningarna i Jämtland(4)

Domherren kan gott sägas vara en jämtländsk specialitet vintertid. Ingen annanstans i landet är den lika talrik vid fågelmatningarna. Foto: Tomas Lundquist

Även om talgoxen är den klart vanligaste fågeln på fågelmatningarna runt om i Sverige är det nog domherren som svenska folket sätter allra högst när det gäller bevingade matgäster. En allmän uppfattning är också att ”det var bättre förr”, dvs. i den meningen att det var fler domherrar på fågelmatningarna då än nu. Huruvida det stämmer låter vi vara osagt, men åtta år med ”Vinterfåglar Inpå Knuten” visar att domherren framför allt är en Norrlandsfågel numera, och att den är som mest talrik i Jämtland.

 

 

I genomsnitt ses ungefär en domherre per fågelmatning i allra sydligaste Sverige, och inget län i Götaland kommer över 4,0 i snitt. I Götaland är domherren f.ö. talrikast vintertid i skogslänen Kronoberg och Jönköping, som båda kan redovisa fler än 3,0 indiver per fågelmatning.

 

Lite vanligare är domherrarna i rapporterna från Svealand, där de flesta länen kan redovisa fler än 4,0 domherrar i snitt och där Värmland och Dalarna har 5,8 respektive 5,7 domherrar i genomsnitt. Notera dock att Stockholms län, som helt domineras av tätorter, redovisar ett närmast ”sydsvenskt” antal domherrar.

 

I samtliga fem Norrlandslän är domherren en både regelbunden och talrik gäst på fågelmatningarna. I genomsnitt rapporteras där fler än 6,0 domherrar per matning och allra flest domherrar besöker fågelborden i Västernorrlands län (8,7 i snitt per matning) och i Jämtlands län (11,8 i genomsnitt). Mönstret har varit likadant under alla de åtta år som vi genomfört ”Vinterfåglar Inpå Knuten”, möjligen med ett visst undantag för 2011, då det var förhållandevis gott om domherrar även i Sydsverige.

 

Jämtlands län är således det område i Sverige som verkar hysa den både största och tätaste vinterpopulationen av domherrar. Faktum är att domherren även varit etta på topplistan i Jämtland de flesta av de åtta åren – även talgoxen får således se sig detroniserad.

 

Anders Wirdheim

 

 

Diagrammet talar sitt tydliga språk: Domherren är framför allt en Norrlandsfågel, och i Jämtland ses i det närmaste tolv domherrar per fågelmatning!
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR