Nyheter

2012-09-10

Dramatiska aktioner mot illegal jakt på ortolansparv i Frankrike

Allain Bougrain-Dubourg från den franska BirdLife-partnern LPO släpper ut en ortolansparv som använts som lockfågel i bur samtidigt som fransk TV dokumenterar aktionen. Foto: Jan Sondell

I lördags genomförde den franska BirdLife-partnern LPO en aktion mot illegal jakt på ortolansparv i sydvästra Frankrike. Omkring 30 fångna lockfåglar släpptes fria. Med vid aktionen var Jan Sondell, ansvarig för SOF:s ortolansparvsprojekt:

– Vår aktion blev känd bland jägarna i trakten och vi blev omringade och hotade. De kom med påkar i händerna och en av dem hade en sprayflaska med grisurin som han hotade spruta över oss. Men när polis kom till platsen drog sig jägarna undan, berättar Jan Sondell.

Jakten på ortolansparv i les Landes i sydvästra Frankrike har gamla anor, men länge var det mest bönder som bedrev jakten för egen skull. I takt med att ortolansparven blivit ovanligare har dock både efterfrågan och handeln med ortolansparvar ökat. Kilopriset uppges nu vara omkring 20 000 kronor! Sedan 1999 är ortolansparv strikt fredad även i Frankrike, så all jakt är illegal även om lokala politiker och myndighetspersoner ser mellan fingrarna på det som sker.

Enligt LPO fångas varje år omkring 30 000 ortolansparvar under några sensommarveckor i les Landes. Eftersom östeuropeiska ortolansparvar flyttar via östra Medelhavet är det sannolikt främst det fennoskandiska beståndet man jagar. Det innebär att denna jakt ensamt skulle kunna förklara den drastiska nedgången i Skandinavien och Finland. Idag beräknas det samlade fennoskandiska beståndet uppgå till maximalt 25 000 par, varav ca 6 000 häckar i Sverige. Redan ett årligt uttag på 10 000 fåglar skulle vara mera än vad beståndet tål.

Ortolansparvarna fångas levande med slagnät och göds därefter för att bli riktigt feta. För att locka ner fåglarna används fångna sparvar som sitter i små burar. Deras lockläten har mycket stark dragningskraft på förbiflyttande artfränder. Enligt Jan Sondell var det i huvudsak årsungar som fanns i burarna under den gångna helgen.

Aktionen i lördags var den andra på kort tid. Förra helgen gjorde den tyska organisationen CABS (Committee Against Bird Slaughter) en motsvarande insats, då tyska och italienska aktivister släppte ut ca 100 lockfåglar. Den aktionen slutade i handgripligheter. Så långt gick det inte i lördags, delvis tack vare att ett TV-team var med. Det sändes också ett nyhetsinslag i den största franska TV-kanalen senare under kvällen.

Den franske presidenten François Hollande har tidigare uttalat sig mot den illegala jakten:

– Jag stöder givetvis förbudet att jaga skyddade arter och opponerar mig mot användandet av illegala jaktmetoder såsom fällor för att fånga skyddade fågelarter.

Men trots presidentens uttalande fortsätter jakten med oförändrad omfattning, delvis med stöd från lokala politiker. Även prefekten (ungefär borgmästaren) i les Landes har uttalat visst stöd för jakten. Han uppvaktades av LPO i lördags men vägrade då uttala sig.

SOF kommer nu att uppvakta vår miljöminister Lena Ek och begära att hon tar upp jakten med sin franska kollega. Läget börjar bli mycket allvarligt för ortolansparven i norra Europa.

– Om inte franska staten respekterar lagen, upphör inte jakten på ortolansparvar förrän, tyvärr, arten är utgången och försvunnen, säger Allain Bougrain-Dubourg från LPO.

 

Nyhetsinslaget i fransk TV kan ses här: http://videos.tf1.fr/jt-we/la-chasse-a-l-ortolan-dechaine-les-passions-7512429.html

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR