Nyheter

2013-07-17

Dvärgörn – årets främsta publikmagnet i fågelvärlden(4)

Dvärgörnen vid Hjälstaviken. Lägg märke till den något uppsvällda krävan (som syns som en ljus fläck på halsen/övre bröstet), ett resultat av ännu en måltid på skrattmås. Foto: Daniel Green

Det utan konkurrens största dragplåstret för svenska fågelskådare i år är den dvärgörn som hållit till runt Hjälstaviken i en vecka. Den har inte enbart inneburit ett efterlängtat kryss för många fågelskådare, den har också bjudit på hisnande flyguppvisningar när den dykt efter sitt favoritbyte i just detta område: skrattmåsar. Upp till fyra skrattmåsar om dagen har den slagit.

 

 

Dvärgörn var fram till i år en fågel som endast ytterst få fågelskådare sett i Sverige. Det hade fram till och med 2012 endast gjorts 24 fynd och bara några få under senare år. Så gott som alla tidigare fynd har det gemensamt att endast ett fåtal skådare fick se fågeln i fråga. Nu är det helt annorlunda, och från snart sagt alla landsdelar har kosan ställts mot Hjälstaviken.

 

Men det hela började egentligen redan i mitten av maj. Då sågs och fotograferades en mörk dvärgörn utanför Piteå och Luleå i Norrbotten 14–16 maj. Några dagar senare, den 20 maj, fotograferades vad som uppenbarligen var en annan individ utanför Oslo i Norge. Därefterrapporterades en mörk dvärgörn från Övertorneå 8 juni innan några fikande skådare plötsligt satte kaffet i halsen vid Fysingen utanför Stockholm: Vad som utan tvekan var en mörk dvärgörn kretsade över området. Fågeln fanns kvar ett tag och sågs av några tiotal fågelskådare.

 

Uppenbarligen höll sig denna fågel kvar i trakterna norr och nordost om Stockholm eftersom den återupptäcktes vid Hjälstaviken 10 juli. Där har den sedan blivit kvar i en vecka, och undra på det – den verkar ha ett näst intill outsinligt matförråd i form av framför allt unga skrattmåsar. Dvärgörnen har setts jaga frekvent, och vissa av dagarna har den slagit upp till fyra måsar. Fåglarna har burits med in i någon träddunge, där de blivit förtärda.

 

Men man kan ju undra om denna dvärgörn är något av en läckergom som bara äter det allra bästa på sina byten. För en örn som väger runt eller strax under ett kilo borde en 200 grams skrattmås om dagen kunna vara tillräckligt . . .

 

Jakterna har för övrigt varit ett skådespel i sig. Örnen har påfallande snabbt låtit sig lyftas högt upp av termiken. Högt däruppe har den spanat ut ett lämpligt (flygande) byte varpå dykt med indragna vingar i en hisnande fart. Vid några tillfällen har bytet (främst äldre, mera erfarna skrattmåsar) anat faran i sista stund och kastat sig undan, men oerfarna ungfåglar har örnen tagit till synes utan besvär.

 

(AW)

En skrattmås mobbar dvärgörnen. Beteendet är inte underligt med tanke på örnens födovanor vid Hjälstaviken. Foto: Daniel Green
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR