Nyheter

2012-11-28

Ekologisk fågelmat – för dig som vill hjälpa till!(3)

Pilfinkar som äter åkerfrön och överblivet "ogräs"-rens från Saltå kvarn.

Kan du bidra till att fåglar får ut fler ungar, bara genom att köpa fågelmat? Javisst, ekologiskt odlade frön mättar det inte bara hungriga mes- och finkmagar om vintern, det har också betydelse för att många arter lyckas bättre under häckningssäsongen.


- Hur det hänger ihop? Jo, ekologisk fågelmat betyder obesprutade åkrar, fler insekter och bättre möjligheter för fåglar att skaffa föda till ungarna, säger Claes Nilsson, en av personerna bakom Slåttergubbens ekologiska fågelmat.

  

Några ekologiska fågelfrön har i princip inte funnits att få tag i tidigare, inte förrän Jan Wester tog tag i saken i slutet av 2011. Det började i liten skala, men när fågelskådarkompisen Claes Nilsson bestämde sig för att hänga på i början av 2012 ville Slåttergubbens på allvar göra sig hörda.

 

- När företaget bildades bestämde vi tidigt att satsa fullt ut på ekologiskt. De som använder Slåttergubbens ska känna sig trygga med att få den fågelvänligaste maten, säger Jan Wester.

Båda är aktiva skådare sedan många år och intresset för fågelmatning har alltid funnits där.

- Vi vet vad de flesta arter vill ha för mat. Samtidigt är det kul att testa nya produkter som raps och hirs, två frön som inte så många andra har i sitt sortiment, säger Claes Nilsson.

 

Skalfria solroskärnor är en favorit, likaså vildfågelmixen från Saltå kvarn. Det här är fröna som sorteras bort i kvarnen innan säden blir till mjöl. En blandning av hela och sönderslagna korn av olika sädesslag, kryddad med flera arter frön från åkerns vilda växter. Så nära fåglarnas naturliga föda man kan komma! Maten säljs i den egna butiken utanför Linköping samt i webbutik.

 

- Slåttergubben avsätter pengar till naturvård i regionen kring vår gård också. Våtmarker och dammar är exempel på vad vi återskapar, säger Jan Wester.


- Ibland får vi kritik för att vi importerar från Kina, men det är viktigt att stödja ekologisk odling och de fåglar som finns där också. Vi erbjuder solrosfrön från vår egen gård, men de kräver mer energi på grund av den extra torkning som krävs i vårt klimat. De kinesiska är dessutom skalade så man slipper skräpet - skalen tas istället om hand som biobränsle, avslutar Jan Wester.

 

 

 

Claes Nilsson och Jan Wester, i deras egenodlade solrosfält. Härifrån kommer alltså en del av de fröer som säljs hos Slåttergubben.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR